Parastas pentru Ctitorii Catedralei Mitropolitane din Timișoara

Cu prilejul împlinirii celor 75 de ani de la târnosirea Catedralei mitropolitane din Timișoara, duminică, 10 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți din Administrația Centrului eparhial și de la Catedrala mitropolitană, a oficiat Slujba Parastasului pentru ctitorii monumentalului lăcaș de cult.

Sfânta Liturghie din Duminica a 20-a după Rusalii a fost oficiată de preoții și diaconii catedrali. Cuvântul de învățătură din această zi a fost rostit de Părintele Mitropolit Ioan, care a evidențiat puterea credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, dătătorul binelui în viața fiecărei persoane.

La slujba de pomenire au participat cadre universitare de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, studenți și elevi seminariști de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, precum și numeroși credincioși timișoreni, veniți să cinstească memoria celor care și-au adus contribuția pentru edificarea acestui monument arhitectonic, reprezentativ pentru cetatea Timișoarei și devenit un simbol al ei.

Catedrala Ortodoxă din Timișoara, închinată Sfinților Trei Ierarhi,  construită între anii 1936-1940 după planul arhitectului Ioan Traianescu, a fost declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura ei.

Catedrala din Timișoara, simbol al ortodoxiei românești bănățene, monument istoric, de artă și de arhitectură bisericească, a fost târnosită de Patriarhul Nicodim Munteanu în data de 6 octombrie 1946. La impresionanta slujbă de târnosire a participat și regele Mihai I al României, în calitate de ctitor al acestei emblematice catedrale. 

Comments are closed.