Părintele conferențiar dr. Nicolae Belean a plecat să cânte în ceruri

Părintele conf. dr. Nicolae Belean a văzut lumina zilei în comuna Bocsig, județul Arad, din părinții Simion si Rafila, la data de 11 octombrie 1946. A absolvit școala primară și gimnazială în satul natal. S-a înscris, la recomandarea preotului din satul natal la Seminarul teologic din Caransebeș, în anul 1960. Pentru că de timpuriu a avut inclinații spre muzică, preotul din sat a plătit orele de vioară pe tot parcursul școlarizării la Caransebeș pentru a adânci pasiunea  pentru arta sunetelor.

A continuat studiile la Facultatea de Teologie din Sibiu, a continuat și pregătirea muzicală cu distinsul compozitor și profesor universitar Gheorghe Șoima, la recomandarea căruia a fost înscris la Școala de muzică din Sibiu, secția canto și pian tehnic. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu talent muzical, încă din perioada studenției a instruit și dirijat un grup vocal de studenți, (în anumite momente  festive și corul facultății), desemnat fiind de către profesorul de muzică Gheorghe Şoima, care l-a apreciat pentru strădania și activitatea depusă în domeniul  muzicii religioase.

După terminarea facultății, în anul 1972, a fost numit profesor de cântare bisericească la seminarul Teologic din Caransebeș, fiind urmașul unor prestigioși profesori de muzică: George Petrescu, Antoniu Sequens, Nicolae Popovici, Constantin Vladu și Ioan Teodorovici. A funcționat la catedră până în anul 1995. Între anii 1990-1995, a îndeplinit și funcția de director al Seminarului.

La Seminarul din Caransebeș, a continuat efortul înaintașilor în domeniul activității corale, (mai ales pentru faptul că în Banat exista o tradiție recunoscută a activității corale). Astfel a îmbogățit repertoriul corului de elevi nu numai cu răspunsuri liturgice de diferiți autori, ci și cu diverse concerte religioase de compozitori celebri și cântări cu caracter patriotic, continuând în același timp și instruirea orchestrei școlii înființată de către pr. Ioan Teodorovici.

Formația corală bărbătească „Orfeu” a Seminarului Teologic din Caransebeș a participat la multe festivaluri și concursuri în țară și străinătate. Astfel între 1990 și 1995, corul a participat la Concursul coral „Iosif Velceanu”, Reșița (1990) la care a luat locul I, la festivalul Corurilor de Copii și Tineret de la Marga, la Arad, Deva, Pitești. A fost invitat să participe la un mare spectacol susținut în Sala radiodifuziunii române din București. În afara granițelor, au fost susținute concerte la Caen, Orleans și Paris (s-a concertat și în catedrala Notre-Dame) Franța, Chișinău  (Basarabia), Graz, Viena, (Austria), Munchen (Germania), și la Roma, în cetatea Vaticanului.

La îndemnul vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, în anul 1995, a ocupat prin concurs, catedra de Muzică religioasă și ritual, de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. S-a înscris la  cursurile de doctorat în specialitatea Istoria muzicii religioase, la Secția de Muzicologie de pe lângă Academia Română din București, obținând doctoratul cu tema: „Trăsăturile caracteristice ale muzicii religioase bănățene, evoluția în timp și originea sa bizantină”.

În calitate de cadru didactic universitar a publicat șase cărți de specialitate, peste 33 de articole și studii în revistele de profil și a participat la zeci de concursuri și festivaluri corale.

Între anii 1998-2007 a activat și ca Inspector de specialitate la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, implicându-se activ în promovarea acestei discipline la nivelul județului, sprijinind profesorii de Religie în activitatea lor în acei ani dificili în care această nouă materie școlară s-a impus în programul curricular al școlilor.

În anul 1995, a continuat activitatea la Facultatea de Teologie din Timișoara, unde a înființat corul mixt al studenților teologi, cu care a participat în același an, la Concursul de coruri de la Roma-Vatican, unde fusese cu un an în urmă cu elevii de la seminar. Corul a avut o evoluție foarte bună obținând premiul II și medalia de argint.

Între anii 1995-1997 corul studenților teologi a mai participat în țară la diferite festivaluri și concursuri cum ar fi concursul coral „Ion Vidu” de la Lugoj, Concursul coral de la Orăștie, la care s-a obținut premiul I, a mai participat încă odată la Concursul de la Roma – Vatican în anul 1997, obținând, din nou, premiul II și a doua medalie de argint.

Pe lângă activitatea muzicală desfășurată la catedra de muzică de la Facultate, a mai înființat și instruit câteva coruri în zona Banatului, la Beregsău-Mare, Periam, Ghiroda, Recaş, Giarmata Vii, iar în Timișoara la parohia Mehala, la Biserica Cetate și Lipovei.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Corneanu a înființat cursuri de cântăreți bisericești la Școala Populară de Artă, cu două secții la Timișoara și Făget. A participat la Simpozioanele organizate de către Facultatea de Muzică, cu referate și cu concerte corale. În fiecare an a susținut concerte religioase la diferite momente importante din viața comunității timișorene. A publicat articole și studii despre viața și activitatea compozitorilor bănățeni: Dimitrie Cusma, Gheorghe Dobreanu, Antoniu Sequens, Timotei Popovici, Ioan Teodorovici, Nicolae Ursu ș.a., în Altarul Banatului, „Învierea”, și Mitropolia Banatului.

Părintele Nicolae Belean, fire activă, s-a implicat și în viața bisericească și pastorală a credincioșilor din urbea de pe malul Begăi și a înființat parohia Timișoara Nord cu hramul Sf. Ier. Nicolae. La 2 mai 2007 a organizat sfințirea locului viitoarei biserici și punerea pietrei de temelie a locașului de cult al acestei parohii de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, pe un teren pus la dispoziție în acest scop de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. În anul 2012, de sărbătoarea Sf. Împ. Constantin și Elena, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiei și de binecuvântare a picturii acestui lăcaș de cult. De la această parohie părintele Nicolae Belean s-a pensionat în anul 2013, îmbisericindu-se ulterior la parohia Timișoara Calea Martirilor „Sf. Arhid. Ștefan”, unde a slujit până la sfârșitul vieții sale pământești. Aici s-a legat sufletește de preoții bisericii și de credincioșii parohiei.

Pentru bogata și prodigioasa sa activitate bisericească, culturală, muzicală și academică a obținut numeroase distincții bisericești și laice:

– distincția de iconom-stavrofor;

– Diploma pentru merite deosebite în promovarea creației corale românești (1999);

– Diploma de onoare pentru înalta valoare a activității artistice pusă în slujba muzicii corale românești (1999);

– Cetățean de onoare al comunei natale Bocsig, jud. Arad (2004);

– Cetățean de onoare al orașului Ineu (1999);

– Cetățean de onoare al localității Sommacampagna (lângă Paris), Franța;

– Cetățean de onoare a comunei Ghiroda.

Dincolo de toate aceste activități, părintele Nicolae Belean a fost o personalitate luminoasă și caldă în viețile multor credincioși, dar mai ales al multor elevi seminariști și studenți teologi pe care i-a format. A păstrat legături strânse cu foștii elevi și studenți care l-au căutat adeseori și i-au arătat în mod constant prețuire și recunoștință.

Fire dinamică, avea o mare putere de muncă și implicare în diverse proiecte bisericești și laice pe care le-a inițiat și dus la bun sfârșit. Obosit de muncă, își găsea alinare și refugiu în muzica bisericească și în sânul familiei.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, a ostenitorilor Centrului eparhial, a protopopilor, profesorilor de la Facultatea de Teologie, a foștilor elevi seminariști și studenților teologi, transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și rugăm pe Părintele Ceresc să-l așeze pe părintele Nicolae în ceata sfinților melozi din Împărăția lui Dumnezeu!

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! Veșnică să-i pomenirea!

Comments are closed.