Simpozionul Internațional de Educație și Spiritualitate Ortodoxă, ediția a III-a

La data de 29 noiembrie a.c., în ajunul prăznuirii Sfântului apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Colectivul de Teologie Ortodoxă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, a găzduit Simpozionul Internațional de Educație și Spiritualitate Ortodoxă intitulat „Polis & Paideia”, ajuns la cea de-a treia ediție, cu genericul: „Teologie și Teologhisire”.

Simpozionul a reunit cadre didactice reprezentative pentru Teologia Ortodoxă, de la mai multe Facultăți din țară și din străinătate, angajaţi în dezbaterile și cercetarea internațională actuală, teologic-educaţională şi spiritual-paideică. Întrunirea s-a bucurat, totodată, de prezența unui număr mare de studenți și masteranzi teologi, dornici să asculte prezentările reputaților invitați. Din rațiuni sanitare, dată fiind actuala situație pandemică, simpozionul s-a desfășurat on-line, via google.meet.

Întâlnirea a debutat cu invocarea orantică a Preasfântului Duh-Dumnezeu, Luminătorul minții și al inimii și Călăuzitorul desăvârșit către Adevărul-Hristos. În continuare, părintele lect. univ. dr. Adrian D. Covan, organizatorul acestei manifestări teologic-culturale, a evocat câteva repere din viața și activitatea laborioasă a părintelui profesor Nicolae Belean, mutat la cele veșnice, moment încheiat odată cu rostirea rugăciunii „Dumnezeul duhurilor și a tot trupul…”.

Lucrările Simpozionului Internațional de Teologie au fost deschise, în mod oficial, prin mesajul Conducerii Universității de Vest din Timișoara, transmis prin intermediul doamnei prof. univ. dr. Loredana Pungă, Decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, care a salutat inițiativa profesorilor de la Catedra de Teologie Ortodoxă de a organiza cea de-a treia ediție a acestui simpozion. A urmat, apoi, intervenția, mai mult decât adecvată, a domnului conf. univ. dr. Dumitru Tucan, Directorul Departamentului de Studii Românești din cadrul Faculății noastre. Cu această ocazie, domnia sa a reliefat faptul că tema simpozionului din anul acesta este memorabilă pentru facultate, întrucât ea conturează ideea de profunzime a educației creștine care conduce la asemănarea cu Dumnezeu. În cele ce au urmat, Părintele consilier dr. Nichifor Tănase, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, a rostit cuvântul de binecuvântare al Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, prilej cu care Preacucernicia Sa a amintit despre importanța sondării aprofundate a multiplelor zone de cercetare din cuprinsul revelat al Teologiei Ortodoxe, așa cum s-au conturat și dezvoltat de-a lungul istoriei creștine bimilenare.  

În cadrul conferinţei au fost abordate, pe durata celor două sesiuni de prezentare a lucrărilor, diverse teme aferente domeniilor/topicurilor conferinţei, dintre care amintim: Despre natura teologiei și a discursului teologic; Cunoașterea experiențială a lui Dumnezeu – temeiul dogmelor creștine; Doctrină și drept canonic în teologia sinodal-ecumenică; Cuvinte și imagini în limbajul exegetic al Sfintei Scripturi; Teologia ca știință în spațiul academic; Polis și Paideia în istoria monahismului răsăritean; Teodicee și istorie bisericească.

Prima sesiune de comunicări a fost moderată de către părintele conf. univ. dr. Constantin Jinga, șeful Colectivului de Teologie, iar sesiunea secundă a stat sub dirigența părintelui lect. asoc. dr. Nichifor Tănase, consilier pe probleme de învățământ la Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei.

Pe parcursul întregii zile, participanții au dezbătut, din perspectivă biblică, dogmatică, patristică, ascetică, morală, liturgică și istorică, diversele direcții de cercetare trasate în Teologia ortodoxă, care pun în lumină culturalitatea și spiritul trăirii autentic-creștine, vocații reprezentative pentru cetate, ca așezare umană, în urcușul acesteia spre desăvârșire. Cele două sesiuni de comunicări au fost urmate de două runde de discuții, în care s-au adresat întrebări și s-au făcut remarci pertinente cu referire la anumite chestiuni pretențioase din ideatica teologică eclezială.

            Spre finalul întâlnirii, domnul lect. univ. dr. habil. Daniel Lemeni a vernisat volumul care cuprinde studiile prezentate la Simpozionul Internațional de Educație și Spiritualitate Ortodoxă „Polis & Paideia”, prima ediție, organizat în anul 2019. Volumul a apărut la Editura Academiei Române, în anul acesta, avându-i coordonatori pe părinții profesori Nichifor Tănase și Contantin Jinga.

În încheiere, părintele consilier dr. Nichifor Tănase și părintele lect. univ. dr. Adrian D. Covan au mulțumit, pe rând, Conducerii Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de Litere, Istorie și Teologie, profesorilor invitați și studenților teologi pentru strădaniile și rodnicia intelectuală și duhovnicească ce au calificat prezentul eveniment de înaltă ținută teologică și culturală.

Comments are closed.