Praznicul Floriilor, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Sărbătoarea Floriilor a debutat cu tradiţionalul pelerinaj din ajunul praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”, la care au participat grupuri de tineri și de credincioși din parohiile timișorene, precum și reprezentanți ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși. Procesiunea a pornit de la Centrul eparhial și de la parohia Timișoara Iosefin și s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană.

Sâmbătă seara, începând cu ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, rânduiala liturgică a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind înțelesurile duhovnicești ale praznicului Floriilor.

În Duminica Floriilor, Catedrala Mitropolitană din Timișoara s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea  credincioșilor veniți la slujba praznicală dedicată Intrării Domnului în Ierusalim. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat soborul preoților și diaconilor.

Numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pregătindu-se astfel să pășească în Săptămâna Mare înoiți sufletește și întăriți în credință. Răspunsurile liturgice au fost date  de corala Catedralei Mitropolitane, dirijată de teologul Bogdan Mureșan.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură cu profunde semnificații duhovnicești. Chiriarhul a vorbit despre însemnătatea sărbătorii și despre chemarea la o pregătire sufletească autentică, prin post, rugăciune, spovedanie și împărtășanie, pentru a-L însoți pe Hristos pe drumul Crucii, până la biruința Învierii.

„Să fie aceste cântări și ramuri de finic din Banat puse înaintea lui Hristos Domnul, ca semn al iubirii noastre. Astăzi, să-I oferim o floare – deschiderea inimii noastre, ca să-L întâmpinăm cu bucurie și curăție”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

În cuvântul său, ierarhul a amintit și profeția din Vechiul Testament, care anunța această zi de slavă: „Intrarea Domnului în Ierusalim a fost vestită de profetul Zaharia, în urmă cu 520-518 ani, care, insuflat de Duhul Sfânt, a spus că Mesia va intra drept și biruitor. Drept – pentru că nimeni nu L-a putut vădi de păcat, și biruitor – pentru că biruința Lui nu a fost una câștigată printr-o bătălie sângeroasă, ci a fost biruința asupra morții, prin învierea lui Lazăr.”

După cuvântul de învățătură, soleea le-a aparținut invitaților speciali – membrii celebrului Cor Madrigal – care au creat o atmosferă înălțătoare de bucurie, admirație și lumină prin cântările specifice acestei perioade prepascale. Recitalul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, denumit de Părintele Mitropolit un adevărat „bun național”, a fost un dar al Înaltpreasfinției Sale pentru toți credincioșii care au contribuit la săvârșirea unor fapte bune în Arhiepiscopia Timișoarei.

„De multe ori am apelat la Dumneavoastră de la acest microfon, pentru a mă ajuta să cumpăr case oamenilor săraci, pentru familiile unor deținuți și terenuri pentru frații noștri români din Basarabia și niciodată nu m-ați refuzat”, a spus Chiriarhul nostru.

Părintele Mitropolit a adresat un cuvânt de mulțumire celor care s-au implicat în buna desfășurare a slujbei și a concertului: „Mulțumim dirijoarei ș domnului director, voci binecuvântate de Dumnezeu. Dvs. nu sunteți ascultați doar de oameni, ci și de îngerii lui Dumnezeu. Iar când vom ajunge în Raiul bucuriei Sale, îi vom auzi pe îngeri colindând românește – căci ei Îl slăvesc pe bunul Dumnezeu cu colindele noastre românești.”

Potrivit obiceiului, credincioșii prezenți la slujbă au luat acasă ramuri de salcie, special pregătite de preoții și diaconii Catedralei Mitropolitane și binecuvântate în cadrul slujbei.

Seara, de la ora 18:00, a fost săvârșită Denia Floriilor, iar la finalul slujbei a avut loc tradiționalul concert de Florii, susținut de corala „Epifania”, dirijată de prof. Florin-Nicolae Șincari.

Comments are closed.