Praznicul “Învierii Domnului” sărbătorit la catedrala mitropolitană

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nicolae al Banatului, la Catedrala mitropolitană “Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara, programul liturgic închinat Slăvitului Praznic al Învierii Domnului a debutat sâmbătă, de la ora 23:30, cu Slujba Învierii săvârşită de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.Mii de timişoreni au participat în noaptea Sfintelor Paşti la slujba oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei mitropolitane.

Impunătoarea catedrală a fost neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor venită să cinstească marele praznic al creştinătăţii, iar începând de pe esplanada lăcaşului de cult până în faţa Operei Române, întreg centrul oraşului strălucea în lumina caldă a lumânărilor.

În acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din ţară, printre care şi Arhiepiscopia Timişoarei şi Arhiepiscopia Aradului, s-au împărtăşit de Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

PS Paisie a oferit clerului şi credincioşilor prezenţi Sfânta Lumină în cadrul tradiţionalei procesiuni din noaptea Învierii, săvârşită în jurul Catedralei mitropolitane.

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, PS Părinte a sfinţit “Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala timişoreană, duminică, în prima zi a Sfintelor Paşti, începând cu ora 9:30, de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În cadrul acesteia, pr. Valentin Boancheş, consilier economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, a dat citire pastoralei la Învierea Domnului, a Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, adresată preoţilor, credincioşilor, monahilor şi monahiilor din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.

Programul liturgic al Duminicii Învierii a continuat cu slujba Vecerniei , “a celei de-a doua Învieri”, săvârşită de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, şi s-a încheiat cu recitalul de cântări religioase închinate marelui praznic, susţinut de corala Catedralei mitropolitane, sub conducerea părintelui Dan Dragomir.

Leave a Reply