Praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos

Deși pentru zona de Vest a țării a fost emisă avertizarea de Cod roșu de caniculă, numeroși credincioși bănățeni au participat astăzi, de praznicul Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, la Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Timișoara. Dumnezeiasca slujbă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul synaxei euharistice au fost pomeniți ostașii români jertfiți pe câmpul de luptă în timpul Bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz. După otpust, Chiriarhul a vorbit despre minunea petrecută pe Muntele Tabor ce are în centru tainica transfigurare la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a vorbit și despre jertfa transfiguratoare a soldaților români din timpul Primului Război Mondial pentru apărarea și întregirea țării noastre.

„I-am pomenit astăzi pe cei 350000 de ostași români care au căzut la Mărăși, Mărășești și la Oituz. Cu sângele lor au spălat fața României și, de atunci, avem o altă țară, România Mare. Iată cu ce au spălat ei chipul sfâșiat de milenii a neamului nostru românesc! Să ne schimbăm și noi, iubiți credincioși, și să ne întoarcem la omenia românească de odinioară!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

În această zi de praznic împărătesc, conform unui vechi tradiții consemnate de canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, credincioșii au adus la biserică, spre binecuvântare, prinoase din pârga strugurilor, atât pentru protejarea culturilor viței de vie de dăunători și de boli păgubitoare, cât și ca mulțumire către Dumnezeu pentru roadele toamnei.

Întrucât gradele din termometru indicau peste 40°C, din inițiativa Mitropolitului Banatului, Direcția de Sănătate Publică Timiș, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei, a deschis, în interiorul Catedralei mitropolitane, un punct de prim ajutor, unde credincioșii afectați de caniculă pot găsi dozatoare de apă rece, iar cei cu diabet ori cu afecțiuni cardiace pot beneficia de consultații medicale primare.

Comments are closed.