Prinos de cinstire părintelui protopop emerit Ioan Bude, la aniversarea a 7 decenii de viață

Joi, 22 august 2024, la Parohia Timișoara Zona Dacia a avut loc lansarea volumului „In Honorem preot lect. univ. dr. Ioan Bude – la 7 decenii de viață: un protopop cărturar, un dascăl de vocație, un ctitor și un slujitor vrednic al Bisericii bănățene”, eveniment coordonat de preotul Florin-Ionuț Filip și profesorul de religie George-Antoniu Nicoară.

Întâlnirea a beneficiat de participarea a numeroși preoți, profesori universitari, teologi și laici, scriitori, istorici, poeți, artiști, medici și credincioși. Momentele artistice au fost susținute de corul parohial „Theofora Dacica Timisiensis”, dirijat de preotul Florin-Ionuț Filip și de corala „Epifania” a Protopopiatelor Timișoara I și II, dirijată de profesorul Florin-Nicolae Șincari.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de protopopul Zaharia Pereș, preotul paroh al comunității din parohia Dacia și de preotul Florin-Ionuț Filip, care au prezentat pe scurt evenimentul parohial. Pe fundalul muzical asigurat de coriștii parohiilor Zona Dacia și Timișoara Iosefin, au fost evocate crâmpeie din viața și activitatea părintelui protopop Ioan Bude.

Prezentarea volumului „In Honorem preot lect. univ. dr. Ioan Bude – la 7 decenii de viață” a fost realizată de preotul dr. Ionel Popescu, vicar eparhial, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

„Pentru că părintele sărbătorit și subsemnatul am predat ani de zile Noul Testament, am să încep cu un text scris în urmă cu 2.000 de ani de Sfântul Apostol Pavel și adresat tânărului său ucenic Timotei, pe care l-a așezat episcop în Efes, una  dintre cele mai vestite cetăți ale Asiei Mici.

<<Preoții, care își țin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul și cu învățătura.>> (I Timotei 5,17).

Îndoită cinste aducem, potrivit cuvântului Apostolului Pavel, Părintelui Profesor doctor Ioan Bude, ostenitor cu „cuvântul și învățătura”, vreme de patru decenii și jumătate în ogorul Domnului. Preacucernicia Sa a desfășurat o activitate pastorală exemplară și  a condus protopopiatul Timișoarei,  cândva de mărimea unei eparhii. Sunt eparhii, astăzi, în țara noastră și în diaspora din Europa de Vest și din Statele Unite care nu au atâtea parohii câte a condus părintele protopop Ioan Bude.
Sunt onorat ca, în calitate de delegat al Părintelui Mitropolit Ioan, să fiu aici împreună cu dumneavoastră și să spun câteva cuvinte despre acest volum omagial, foarte bine lucrat, gândit și structurat.

Cuvântul de început al cărții, „Un vrednic truditor în ogorul Domnului”, aparține Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și face referire la slujirea binecuvântată de aproape o jumătate de secol a părintelui Ioan Bude în Biserica noastră dreptmăritoare.

“Un tânăr fiu al satului Vermeș, Caraș-Severin, a plecat din satul natal pe drumul Crucii, nu pe drumul plăcerii, nu pe drumul școlii, ci pe drumul Crucii, scrie Înaltpreasfinția Sa. Din fragedă pruncie, părinții truditori ai gliei strămoșești au semănat și bob de grâu în țarină și cuvântul lui Dumnezeu în ogorul inimii fiului lor, Ioan. Aceste cuvinte, semănate de părinții săi, au rodit nu spice de grâu, ci o cruce, Crucea lui Hristos, pe care a purtat-o în Biserica Ortodoxă toată viața”.

Lucrarea este structurată în trei părți: Bio-bibliografie, Evocări și cuvinte omagiale, Studii și articole. Autorii vorbesc despre viața și periplul teologic al părintelui Ioan Bude, un vrednic truditor al Bisericii și un cercetător iscusit al Sfintei Scripturi, ctitorul bisericii din parohia Dacia, autor a 27 de cărți și a zeci de studii, articole și recenzii.

Lucrarea „In Honorem preot lect. univ. dr. Ioan Bude – la 7 decenii de viață: un protopop cărturar, un dascăl de vocație, un ctitor și un slujitor vrednic al Bisericii bănățene” apare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la editura ArtPress din Timișoara, 2024, în condiții grafice de excepție, și însumează aproximativ 350 de pagini, inclusiv imagini din viața sărbătoritului și a familiei sale.

 Părintele Ioan Bude s-a făcut cunoscut și prin darul de a deschide inimile credincioșilor către adâncul tainic al Cuvântului, prin cursul biblic pe care îl ține neîncetat la biserică, de peste 20 de ani. În această lucrare duhovnicească, cuvântul lui Dumnezeu se arată ca o temelie vie, modelând  sufletele care caută să pătrundă  în înțelesurile tainice ale  Sfintei Scripturi.


După această prezentare, Corul „Theofora Dacica Timisiensis” a interpretat Imnul corului, armonizat de preotul Nicolae Belean, pe versurile părintelui protopop Ioan Bude și „Ce bine e când frații”, armonizare de preotul Nicolae Belean.

Arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor, a punctat în fața celor prezenți un șir de gânduri familiale și duhovnicești și a subliniat înfăptuirile pe care părintele Ioan Bude le-a strâns cu grijă de-a lungul vieții sale. În aceste momente de suflet, părintele a împletit trăirea cotidiană cu cea teologică, lăsând urme adânci atât în inimile celor pe care i-a slujit, cât și în propria lui căutare de Dumnezeu.

Apoi, Corala „Epifania”, dirijată de profesorul Florin Nicolae Șincari, a interpretat „Pe Tine Te lăudăm” de Gheorghe Cucu și „Să se umple gurile noastre” de Ion Vidu.

Finalul acestei emoționante manifestări a fost așezat, cu blândețe,  în mâinile părintelui sărbătorit care, cu smerenie, cu emoție greu de stăpânit și cu  inima  încărcată de recunoștință, a mulțumit  organizatorilor acestei seri binecuvântate, familiei și tuturor celor prezenți.

Momentul a fost o fereastră deschisă spre viața unui suflet însetat de adevăr și de Dumnezeu, într-o lume care își caută neîncetat reperele în cerurile nevăzute.

Icoanele și florile dăruite părintelui Dr. Ioan Bude au fost mai mult decât gesturi de prețuire; ele au fost semne ale dragostei pentru cel care, în chip de preot, tată, bunic și părinte duhovnicesc, a păstorit, cu răbdare, înțelepciune și iubire atâtea suflete din parohie și a format multe generații de slujitori ai altarelor.

Comments are closed.