Profesori ai Facultății de Teologie din Timișoara în dialog Provita cu preoții din Episcopia Dacia Felix

La invitația Preasfinției Sale, Ieronim, Episcopul Daciei Felix și cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Ioan, Mitropolitul Banatului, în seara zilei de luni 25 martie, o delegație formată din membri ai corpului profesoral al Facultății de Teologie din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat la o conferință pro-vita dedicată „Marșului pentru Viață”, eveniment aflat anul acesta la cea de-a paisprezecea ediție și care se va desfășura în data de 30 martie 2024, începând cu ora 13.00, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara, urmat de o procesiune Provita.

Din delegația timișoreană au făcut parte pr. Nichifor Tănase, consilier pentru învățământ, Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Jinga, Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Covan, Conf. Univ. Dr. Daniel Lemeni. Lucrările conferinței s-au desfășurat în Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Vârșeț. Colocviul cu tema „Construim împreună pentru VIAȚĂ” a abordat mai multe teme de teologie și bioetică, precum: statutul embrionului în antropologia creștină (relația de coexistență dintre trup și suflet), educația în familie pentru o viață sfântă (atât la poporul ales, cât și în familia creștină), fundamentele ascetice ale unei paideia duhovnicești (reperele mistice ale teologiei cabasiliene) și tema mariologică a suferinței unei mame pentru copilul ei (în contextul adicțiilor din postmodernitate).

În mijlocul celor prezenți la întâlnire, clerici și credincioși, s-a aflat și Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care, într-o succintă intervenție, a mulțumit Înalpreasfinției Sale, Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, pentru frumoasa colaborare dintre cele două centre eparhiale, pentru sprijinul și binecuvântarea eforturilor dedicate formării continue a clericilor din Episcopia Daciei Felix.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Ieronim a evidențiat grija pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel o acordă problematicii bioeticii creștine și a binecuvântat, de asemenea, participarea unei delegații de preoți și credincioși din cadrul Episcopiei Dacia Felix la cea de-a paisprezecea ediție a „Marșului pentru Viață”, organizat de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, sâmbătă, 30 martie.

Această acțiune, la care au participat profesorii universitari de teologie din Timișoara, se încadrează într-un proiect mai larg, care cuprinde, în perioada imediat următoare, mai multe împreună-slujiri cu părinții parohi din Episcopia Dacia Felix și susținerea unor cateheze tematice în mijlocul comunităților parohiale din cadrul acesteia.

Conducerea Universității de Vest din Timișoara a apreciat inițiativa cadrelor didactice de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, care, în acest fel, promovează valorile și misiunea UVT în comunitățile românești din Serbia, de unde au provenit, în decursul timpului, numeroși studenți ai mediului universitar timișorean.

Seara zilei de 25 martie a constituit și un bun prilej de întâlnire  cu preoți ai Eparhiei Daciei Felix care au absolvit deja Facultatea de Teologie din Timișoara, precum și cu actualii studenți, proveniți din comunitățile românești de pe teritorul Serbiei care și-au însoțit, în acest demers, dascălii lor de teologie.

Trăirea reciprocă a bucuriei întâlnirii de anul acesta, a creat o punte de legătură pentru colaborări viitoare în domeniul cultural și duhovincesc între cele două eparhii, dar și de afirmare a legăturii frățești de sânge, limbă și credință între comunitățile parohiale românești din Banatul istoric, care se află sub jurisdicția Episcopiei Dacia Felix și Mitropolia Banatului.

Comments are closed.