Conferința Medicină și Credință, la Timișoara

Marți, 26 martie, a.c., în sala festivă „Preot Ioan Imbroane” a parohiei Timișoara – Iosefin, sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Timișoarei în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și în colaborare cu protopopiatele Timișoara I și II, au organizat o conferință Pro Vita, cu tema: „Medicină și Credință”.

La această manifestare au participat pr. Nichifor Tănase, consilier eparhial, pr. protopop Zaharia Pereș, Protopopiatul Timișoara I și pr. protopop Caius Andrașoni, Protopopiatul Timișoara II, preoți și studenți ai Facultății de Medicină și elevi de la Colegiul „Ana Aslan” din Timișoara. 

„Dorim să atragem atenția asupra Marșului pentru viață, o activitate care se desfășoară încă din 2018 și pregătim acest eveniment prin conferințe și ateliere în școli, dar iată, și în protopopiatele noastre ale Arhiepiscopiei Timișoarei. Este un eveniment de ținută universitară, dar adresat, bineînțeles, preoților și credincioșilor din Protopopiatele Timișoara I și II. În acest sens, țin să mulțumesc domnului rector pentru colaborarea frumoasă, dar în special cadrelor didactice care ne vor bucura și în toamna acestui an cu o conferință dedicată raportului dintre medicină, știință și teologie, în care vom avea și invitați din țară, dar și din străinătate. Este practic un preambul nu numai pentru Marșul pentru viață, dar și o încercare de a crea un comitet de organizare al conferinței mari din toamna acestui an”, a precizat pr. Nichifor Tănase, consilier eparhial.

Prima conferință a fost susținută de prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, de la Universitatea de Farmacie și Medicină din Timișoara, care a vorbit despre necesitatea ca ființa umană, creată după chipul lui Dumnezeu, să-și găsească menirea în această lume, prin colaborarea dintre medic și preot.

„Am pledat pentru legătura între viață, iubire și dăruire din punctul de vedere al medicului care se înclină în fața preotului, cel care are grijă de sufletul nostru, așa cum noi, medicii, încercăm să avem grijă de corpul omului bolnav. În acest fel, împreună dorim să aducem către bună împlinire dorința lui Dumnezeu de a face oamenii sănătoși la minte și trup pentru a săvârși lucrurile frumoase pentru care au fost aduși aici pe pământ. Fiecare om are o menire și o datorie în această lume și dacă și-o găsește și o înțelege, poate să facă lucrul acesta în sănătate”, a specificat Prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, UMF Timișoara

Cea de-a doua conferință, susținută de doamna conf. univ. dr. Aurora Miloș, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara și membră în Colegiul director al Societății Femeilor Creștin Ortodoxe din Timișoara a subliniat importanța vieții ca dar al lui Dumnezeu, precum și geneza ființei umane de la primele molecule.

„Tema conferinței ar fi modul în care omul este alcătuit în interior din trilioane de celule pe care le conține, ca un cosmos întreg integrat în marele univers care ne înconjoară. Dumnezeu a hotărât să creeze, să facă tot ceea ce ne înconjoară planete, pământ, viețuitoare și după aceea a hotărât Domnul să facă omul. În acest sens m-am focalizat pe modul în care suntem programați genetic prin molecula de ADN, care practic este molecula vieții. Așa cum a zis britanicul Francis Crick și americanul James D. Watson când au descoperit-o, că am descoperit esența vieții, taina vieții. Astfel, se poate observa cum Dumnezeu a făcut totul, iar pe om l-a făcut ca o cunună a creației Sale”, a menționat Conf. univ. dr. Aurora Miloș, UMF Timișoara.

Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Timișoarei în colaborare cu Facultatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Conferința „Medicină și Credință” prefațează cea de XIV-a ediție a Marșului pentru viață care, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan va începe sâmbătă, 30 martie, la ora 13,00  pe esplanada Catedralei mitropolitane din Timișoara.

 

Comments are closed.