Profesorul universitar dr. Constantin Luca, fost membru al Adunării Eparhiale, s-a mutat la ceruri

Vestea plecării din lumea aceasta a profesorului dr. Constantin Luca ne-a întristat pe toți cei ce l-am cunoscut și l-am apreciat. Profesor universitar și medic reputat, om de știință și de cultură, fiu credincios al Bisericii și membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Timișoarei, Constantin Luca și-a înscris numele în rândul medicilor creștini care, pe lângă știința medicală, au uzitat tămăduirea prin rugăciune și harul lui Dumnezeu.

Născut la data de 4 martie 1935, în Lugoj, unde a urmat cursurile școlii gimnaziale și liceale, Constantin Luca a studiat medicina la Timișoara (1956-1962) și a urcat toate treptele carierei medicale, din mediul rural și până în cel universitar, profesând ca medic de întreprindere, medic specialist medicină internă, medic primar cardiologie, deschizător de drumuri în cardiologia românească și, vreme îndelungată, profesor universitar.

De-a lungul impresionantei sale cariere, profesorul Constantin Luca a deținut funcții importante în sistemul medical. Astfel, a fost director al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara și șeful Secției de Terapie Intensivă Coronarieni a aceluiași spital (1974-2003). Cariera didactică-universitară a ilustrat-o, de asemenea, în mod admirabil, atât prin competență cât și prin zecile de cărți, tratate și sutele de lucrări științifice publicate în țară și peste fruntariile ei, foarte utile numeroaselor generații de studenți și medici tineri, trecuți și prin mâinile sale.

Contribuția dr. Constantin Luca la dezvoltarea sistemului medical românesc a fost recunoscută și prin alegerea sa ca membru al Academiei de Științe Medicale și al Academiei de Științe din New York.

Dacă activitatea profesională a regretatului dr. Constantin Luca este cunoscută și recunoscută în rândul colegilor de profesie, mai puțin cunoscut este faptul ca el a fost și un mare iubitor al valorilor credinței și moralei creștine, un credincios practicant al acestora. Participant activ la sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din Timișoara, între profesorul Luca și mitropolitul Nicolae Corneanu s-a cristalizat o legătură de prietenie care a durat toată viața. Dumnezeu a rânduit ca medicul Luca să fie alături și de folos fostului mitropolit în două momente de cumpănă ale vieții acestuia. În urma acestora a mărturisit că relația cu Înaltul ierarh i-a schimbat viața. Mitropolitul Nicolae a mărturisit, la rândul său, că profesorul Constantin Luca l-a impresionat prin calitățile sale profesionale de medic, om de știință, profesor, dar mai ales prin calitățile sale de om.

Profesorul dr. Constantin Luca s-a implicat, atât cât timpul i-a permis, în viața bisericească a eparhiei noastre și a sprijinit activitățile pastorale, culturale și mai ales, social-filantropice desfășurate în folosul semenilor nevoiași și bolnavi.

Buna colaborare cu dr. Luca a continuat și în ultimii zece ani, sub arhipăstorirea Părintelui Mitropolit Ioan, dăruirea și sprijinul său fiind mereu în folosul credincioșilor noștri.

Acum, la ceasul despărțirii de acest fiu credincios al Bisericii noastre dreptmăritoare, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan și al membrilor Adunării Eparhiale, transmitem familiei îndurerate sincere condoleanțe și rugăm pe Tatăl ceresc să-i așeze sufletul în cetele drepților Săi!

Veșnică să fie pomenirea lui!

Comments are closed.