În Duminica a XXI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a binecuvântat lucrările executate la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a parohiei Bencecu de Jos, Protopopiatul Timișoara II.
La acest moment important din viața parohiei au participat parintele consilier Timotei Anișorac, preot Caius Andrașoni, protopop al Protopopiatului Timișoara II, preotul paroh Vasile Viorel Mînea, preotul Ioan Bolbos de la parohia Fibiș, preotul Petru Temelie de la parohia Murani, preotul Lucian Spath de la parohia Pișchia și preotul Marius Șonea, de la parohia Giroc și un număr mare de credincioși din parohia Bencecu de Jos, din filia Bencecu de Sus, dar și din parohiile învecinate.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită sfințirea apei, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, preoții slujitori, credincioșii, autoritățile locale, binefăcătorii și ctitorii, în dangătul clopotelor, au înconjurat biserica și, conform rânduielilor, au fost binecuvântate lucrările de reparații capitale executate la interior și la exterior.
În ultimii ani, la biserica din Bencecu de Jos au fost executate ample lucrări de reparații capitale, consolidare și finisaje. Astfel, în anul 2012 au fost refăcute turnul și acoperișul bisericii, au fost montate uși din lemn sculptat de stejar și ferestre tip termopan, s-au executat lucrări de subzidire și consolidări. Întrucât în biserică era umiditate ridicată, au fost executate lucrări de hidroizolație, drenaj si pavaj, apoi a fost realizată încălzirea centrală.
Având în vedere unele fisuri apărute la zidurile bisericii, s-a consolidat centura cu fibra de carbon și mortar structural, au fost făcute injectări cu lapte de ciment și coasere fisuri cu tije elicoidale de inox, au fost refăcute fațadele și au fost restaurate 11 picturi exterioare. De asemenea, au fost construite două pridvoare la cele două intrări în biserică.
În interiorul bisericii au fost restaurate picturile deteriorate, a fost restaurat iconostasul cu foiță de aur, s-a repictat proscomidiarul și a fost confecționat mobilierul bisericesc.
Pentru toate aceste realizări, în semn de apreciere, preotul paroh Vasile Viorel Mînea, a primit din partea Chiriarhului distincția de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan și a fost axat pe exegeza Evangheliei duminicale, de la Sfântul Evanghelist Luca, în care este relatată Pilda Semănătorului.
Chiriarhul le-a explicat credincioșilor că Dumnezeu a făcut inima omului ca și un ogor binecuvântat și primitor, în care sămânța cea bună crește și rodește. „Oare de ce noi ne bătătorim inima și nu lăsăm să se așeze Cuvântul lui Dumnezeu”, a întrebat ierarhul? Sămânța nu rodește nici pe drum, nici pe piatră, nici între spini, ci roada cea bună o aflăm doar în cununa virtuților prin care omul dobândește mântuirea. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-și pregătească sufletul prin Taina Spovedaniei, pentru a îndepărta spinii păcatelor: „să nu-L întâmpinăm pe Hristos cu aceeași cunună de spini cu care L-am răstignit, ci să-I aducem roada cea bună”.
Din rodul pământului cel bun, omul aduce cel mai plăcut dar lui Dumnezeu, prescura, pe care o pregătim din spicul de grâu și prin care ne întâlnim cu Hristos în fiecare Sfântă Liturghie, așa cum ne-am întâlnit și în această zi de duminică.
La final, părintele paroh Vasile Viorel Mînea, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru distincția primită, pentru toată dragostea, binecuvântarea și purtarea de grijă în tot acest timp. De asemenea, a mulțumit credincioșilor, ctitorilor și autorităților locale, județene și centrale, pentru sprijinul acordat parohiei în acești ani, prin care s-au putut realiza toate aceste lucrări.
Pentru credincioșii prezenți a fost pregătită din partea parohiei o agapă creștină.
Biserica parohiei Bencecu de Jos, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost construită în anul 1899. Parohia are 75 de familii cu 120 de credincioși.



















