Protosinghelul Iov Crețu s- a mutat la Domnul

În dimineața sărbătorii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, 26 octombrie 2021, părintele protosinghel Iov Crețu de la mănăstirea Săraca s-a mutat la Domnul.

Născut la data de 10 iunie 1957, în localitatea Rădești județul Galați, din binecredincioșii părinți Ion și Ilenuța, viitorul monah a urmat clasele I – VIII la Școala gimnazială din localitatea Bursucani, același județ, apoi s-a înscris la Școala profesională Nr. 10 și la Liceul Industrial Nr. 2 din Timișoara.

Simțind chemarea pentru viața monahală, tânărul Iov s-a închinoviat în obștea străvechii mănăstiri „Schimbarea la Față” Săraca, Șemlacu Mic, protopopiatul Deta, unde a fost tuns în monahism la data de 5 octombrie 1991.

Monah iubitor de rugăciune și de isihie, a fost hirotonit ierodiacon, la 10 noiembrie 1991, iar la 25 decembrie 1991, de praznicul „Nașterii Domnului”, a fost hirotonit întru ieromonah. Pentru slujirea sa jertfelnică și modul deosebit în care și-a împlinit voturile monahale, la 24 ianuarie 2010, a fost hirotesit întru protosinghel.

În cele trei decenii de slujire, părintele Iov s-a remarcat ca duhovnic iscusit, înzestrat cu discernământ  duhovnicesc, înțelept și smerit, fapt pentru care era căutat de foarte mulți credincioși, care i-au  devenit, în timp, fii și fiice duhovnicești.

Pe lângă slujirea pilduitoare la sfântul Altar, părintele Iov s-a ocupat în mănăstire și de „cele ale Martei”, ostenind, „din straja dimineții și până în noapte”, la ascultările din gospodăria așezământului monahal .

Slujba de înmormântare a părintelui Iov, după rânduiala înmormântării călugărilor a avut loc la mănăstirea Săraca, în cimitirul căreia a fost așezat trupul său, întru nădejdea învierii și a vieții veșnice.

Prohodirea părintelui a fost săvârșită astăzi, 28 octombrie 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și de un ales sobor de ieromonahi și preoți. I-au adus un ultim omagiu clericii de la Centrul eparhial, preoții, monahii, monahiile și credincioșii care l-au cunoscut și l-au prețuit și care au înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului și iertarea păcatelor adormitului în Domnul, Protosinghelul Iov Crețu.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

Comments are closed.