„PSALTIREA – CARTEA RUGĂCIUNII”: CONFERINȚĂ PE TEME BIBLICE ORGANIZATĂ DE CĂTRE FACULTATEA DE LITERE, ISTORIE ȘI TEOLOGIE DIN TIMIȘOARA

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului, miercuri, 5 iunie 2024, între orele 12 și 14, în Sala Rotonda a Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara s-a desfășurat conferința biblică intitulată „Psaltirea – cartea rugăciunii”.

Conferința a fost susținută de către Lect. univ. dr. Nenad Božović, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad și director al Institutului Biblic al aceleiași facultăți. Lect. univ. dr. Nenad Božović predă Studiul Vechiului Testament și discipline conexe. La eveniment au participat cadre didactice de la programele de studii de licență și master Teologie Ortodoxă din Timișoara, studenți teologi, precum și numeroși participanți preocupați de studiul biblic.

Conferința a fost deschisă cu un cuvânt de întâmpinare de către Pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga, care a subliniat importanța temei, iar Pr. lect. univ. dr. Ioan Mihoc și Pr. lect. asoc. dr. Iosif Stancovici au realizat o scurtă prezentare a invitatului și a specializării acestuia, subliniind faptul că Lect. univ. dr. Nenad Božović a publicat mai multe contribuții în domeniul cercetărilor biblice în limbile sârbă, germană și engleză.

Lect. univ. dr. Nenad Božović a evidențiat importanța Psaltirii printr-o bogată argumentare sprijinită mai ales pe pasaje biblice vechitestamentare și noutestamentare, precum și pe mărturiile părinților și a scriitorilor bisericești. Datorită frecvenței mari în cadrul cultului ortodox, dar și în rugăciunea personală a fiecărui credincios, Cartea Psalmilor este considerată drept regina tuturor cărților vechitestamentare. De asemenea, Psaltirea este singura carte din cuprinsul Sfintei Scripturi a Vechiului și Noului Testament care se tipărește separat. Deloc întâmplător, tot Psaltirea este și cartea care a fost tradusă cu precădere în limbi vernaculare, de îndată ce creștinismul s-a răspândit în lume și s-a simțit nevoia ca Biblia să se traducă în limbile popoarelor care îmbrățișat credința mântuitoare. Conferențiarul a ilustrat procesul de lungă durată prin care s-au alcătuit și format colecțiile psalmice într-o singură carte. El a arătat că structura cvintuplă a Psaltirii reia structura Pentateuhului. De asemenea, prin exemplificare au fost expuse diferitele forme literare ale creațiilor psalmice și tradițiile lor textuale, sublimate în rugăciune.

Prelegerea s-a încheiat cu recomandări privind modul în care ar trebui citită Psaltirea. Publicul prezent, mai ales studenții au adresat numeroase întrebări la care, prin răspunsurile oferite, Dr. Nenad Božović a oferit multiple căi care să contribuie atât la lărgirea orizontului cunoștințelor despre Cartea Psalmilor și a contextului în care s-a născut această colecție de rugăciuni minunate, cât și la însușirea și promovarea mesajului lor duhovnicesc în actualitate.

Cuvântul de încheiere a aparținut Pr. conf. dr. Constantin Jinga și Pr. lect. dr. Ioan Mihoc. Conferința a fost susținută în limba sârbă, iar traducerea simultană a fost asigurată de către Pr. lect. univ. asoc. dr. Iosif Stancovici.

Comments are closed.