Revedere colegială promoția 1991-1996

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, marți, 26 iulie a.c., a avut loc, la Timișoara, întâlnirea de 26 de ani a absolvenților Seminarului teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș, (clasele A și B), organizată de către preoții Ștefan Ion din Washington DC-USA, Adrian Covan, profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și Petru Suru, profesor la Seminarul Teologic din cadrul Colegiului Național Carmen Sylva din Timișoara.

La începutul întâlnirii, în biserica cu hramul „Sfinții apostoli Petru și Pavel” din parohia Șag, foștii absolvenți, împreună cu părinții profesori, au săvârșit Slujba de mulțumire, închinată lui Dumnezeu „pentru toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit” (Iacov 1:17) și au oficiat un parastas pentru preoții profesori și domnii profesori mutați la cele veșnice. Îndătinata oră de dirigenție a debutat cu strigarea catalogului, întreprinsă de către părinții profesori și, totodată, diriginții celor două clase paralele, Ionel Popescu și Ioan Mezinca.

Având imprimate în suflet bucuria și emoția revederii, foștii absolvenți au invocat momentele deosebite trăite pe întreaga durată a anilor de studiu, parcurși la prestigioasa instituție duhovnicească și academică a Caransebeșului, fiecare prezentându-și familia, apoi activitatea pastorală, culturală, social-filantropică și administrativ-bisericească desfășurată la parohie sau la catedră în cele aproape trei decenii de slujire.

Este de remarcat faptul că majoritatea absolvenților au primit harul preoției, unii dintre ei slujind la parohiile din diaspora românească: în Statele Unite ale Americii, Austria, Marea Britanie ș.a. De asemenea, câțiva dintre alumni sunt cadre didactice universitare, activând în cadrul unor universități cu o bună vizibilitate internă și internațională,, iar unii au ajuns să îmbrățișeze cariere diplomatice și administrative în țară și în străinătate sau chiar să întreprindă politici financiare globale de la „pupitrul” Băncii Mondiale.

„Pe atunci, în timpul pregătirii pentru preoție, între noi, seminariștii promoției 1996, s-au format prietenii sincere și trainice, care au rămas la fel de pronunțate odată cu trecerea anilor. Nimic nu este mai frumos decât a locui frații împreună! Acest adevăr biblic l-am retrăit împreună, iar alături de noi au fost preacucernicii părinți profesori și diriginți care ne-au trasat culoarul optim către împlinirea preoțească și didactică. Sperăm ca bucuria aceasta să rămână adânc întipărită în inimile noastre și să ne ajute Dumnezeu să ne revedem din nou, după 30 de ani” a sunat mesajul transmis de către organizatorul principal, părintele Ștefan Ion. La finalul întâlnirii, părinții diriginți au evidențiat faptul că menirea foștilor elevi a fost îndeplinită, subliniind, în același timp, următorul adevăr: dascălii se regăsesc permanent în realizările fiecărui absolvent în parte. Ca o încununare a bucuriei revederii, participanții la eveniment au interpretat imnul academic „Gaudeamus igitur”, fapt ce a contribuit la crearea unei atmosfere încărcate de emoție.

Comments are closed.