Sfântul Proroc Ilie cinstit la Mănăstirea Românești

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, Mănăstirea Românești din eparhie și-a cinstit ocrotitorul. Cu această ocazie, credincioșii bănățeni au luat parte cu evlavie la slujbele religioase încă din ajunul sărbătorii, când a fost oficiată și slujba de Priveghere.  

 În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, în foișorul de vară al mănăstirii. În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți de la mănăstirile și parohiile învecinate, din care au făcut parte pr. ing. Timotei Anișorac, consilier eparhial, arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor și pr. Dorin-Ioan Covaci, protopopul Făgetului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat aspecte din viața și trăirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, folositoare pentru viața duhovnicească a credincioșilor. Datorită vieții sale bineplăcute înaintea lui Dumnezeu, Profetul Ilie a fost mutat cu trupul la cer. Dumnezeu L-a iubit atât de mult pe Sfântul Ilie, încât acesta este prezent și la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului, împreună cu Sfântul Proroc Moise și cei trei apostoli, Petru, Iacob și Ioan. Pe acest „om al lui Dumnezeu”, Biserica îl numește „Înaintemergătorul celei de A Doua Veniri a lui Hristos”.

După Sfânta Liturghie, ierarhul, înconjurat de soborul preoților slujitori s-a deplasat în cimitirul Mănăstirii pentru slujba de pomenire a ctitorilor, fraților și monahilor trecuți la Domnul. La final, toți credincioșii prezenți s-au bucurat de o gustare tradițională, oferită cu dragoste creștinească de obștea monahală, condusă de monahia Harisa Cruceanu.  

Mănăstirea Românești, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, se află la poalele Munților Poiana Ruscă, la un kilometru de drumul ce leagă localitățile Românești și Tomești. Mănăstirea mai este numită de credincioșii bănățeni și „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, dar și „Izvorul lui Miron”, deoarece mănăstirea este ctitorie a patriarhului Miron Cristea, fost episcop al Caransebeșului.

În această perioadă, la mănăstire se realizează lucrări de restaurare a vechii biserici, sfântul lăcașul fiind îmbrăcat în haină picturală.  

Comments are closed.