Rugăciuni înălțate, la praznicul Rusaliilor, pentru toți cei care au trecut, în urmă cu 70 de ani, prin calvarul deportării în Bărăgan

Credincioșii timișoreni au participat, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt,  la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala mitropolitană din Timișoara, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei, au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării în Bărăgan; anul acesta, împlinindu-se 7 decenii de la punerea în aplicare a unei ideologii absurde de exterminare programată, realizată de regimul totalitar comunist, instaurat în România după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă numărul mare de credincioși, la slujbă au participat membrii Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara.

După cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfinția Sa la finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Banatului a primit, din partea  Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara, diploma și medalia „70 de ani de la deportarea în Bărăgan”, pentru contribuția la păstrarea memoriei acestui trist moment, experimentat de peste 40000 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 km de-a lungul graniței cu Iugoslavia. În continuare, preotul Mircea Lăutaș, care, în noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, fusese deportat la vârsta de 4 luni, deși suferea de tuse convulsivă, Petru Mirciov și Cornelia Fiat, martori ai acestei epurări sociale, au vorbit despre oroarea ruperii legăturii sfinte cu pământul natal și înstrăinarea forțată în labirintul arid al Bărăganului în noaptea Rusaliilor din 1951, dar și despre evenimentele dramatice din cei cinci ani petrecuți în „închisoarea în aer liber”, printre mărăcinii și arșița acelui ținut străin.

La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii prezenţi au luat la casele lor, drept binecuvântare, ramuri verzi de tei, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.

Comments are closed.