Rusaliile la Catedrala mitropolitană din Timişoara

 DSC_0885

Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a slujit în Duminica Rusaliilor la Catedrala Mitropolitană “ Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.  Înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a oficiat sfintele slujbe închinate marelui praznic al “Pogorârii Sfântului Duh”, în prezenţa a numeroşi credincioşi timişoreni.

În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a menţionat că Rusaliile reprezintă încheierea praznicului Învierii Domnului şi sunt împlinirea făgăduinţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a trimiterii Sfântului Duh.

După săvârşirea Sfântei Liturghii a fost oficiată slujba Vecerniei de luni, după Rusalii, ce poartă în popor denumirea de “Vecernia plecării genunchilor”, întrucât în cadrul acesteia sunt rostite şapte rugăciuni de către preotul îngenuncheat în faţa Sfintelor Uşi Împărăteşti. Rugăciunile invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind totodată de cele şapte daruri ale Sfântului Duh care s-a pogorât în ziua Cincizecimii.

 În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor credincioşilor prezenţi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i de purtarea de grijă şi dragostea părintească a Întâistătătorului lor. Totodată, Preasfinţia Sa a împărţit credincioşilor icoane cu praznicul “Pogorârii Sfântului Duh” şi ramuri verzi, ca simbol al darurilor celor bogate ale Sfântului Duh. La ieşirea din sfântul lăcaş, credincioşii au primit şi câte un exemplar din lucrarea “Din viaţă şi din Duh” a Arhimandritului Sofronie Saharov, carte apărută la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba-Iuliei.

 DSC_0819 DSC_0824 DSC_0833 DSC_0838 DSC_0843 DSC_0847 DSC_0850 DSC_0857 DSC_0859 DSC_0860 DSC_0864 DSC_0867 DSC_0888

Comments are closed.