Școala de vară de la Povergina

„Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina”, a reunit reprezentanți ai unor instituții prestigioase, cu responsabilități importante din zona patrimoniului cultural, meșteri dulgheri și tineri ucenici, voluntari și studenți arhitecți din cadrul FAUT – Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara, reprezentanți ai autorităților publice din orașul Făget, județul Timiș, reprezentanți ai Bisericii și membri ai comunității locale din Povergina. Gazda evenimentului a fost Asociația Biserici Înlemnite.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute problemele acute cu care se confruntă actorii implicați în conservarea / restaurarea patrimoniului construit din lemn, cum ar fi: lipsa specialiștilor în acest tip de patrimoniu și a unei strategii naționale coerente de formare și certificare a meșterilor dulgheri; necesitatea constituirii unei noi școli de conservare / restaurare a patrimoniului cultural de lemn din România și nevoia elaborării unor normative noi pentru construcțiile tradiționale de lemn.

Au fost abordate, de asemenea, aspecte cu privire la comunitățile locale și a modului în care localnicii se raportează la monumente, cum sunt bisericile de lemn folosite / refolosite în scop liturgic sau pentru activități culturale și educative.

Concluziile desprinse după desfășurarea acestei utile întâlniri vor fi analizate de către „Asociația Biserici Înlemnite”, pentru a înțelege mai bine problemele actuale cu care se confruntă cei ce încă practică meșteșugul dulgheriei tradiționale, în vederea eficientizării acțiunilor sale viitoare legate de acest subiect.

În perioada următoare, vor continua discuțiile cu principalii actori instituționali pentru a stabili în mod concret acțiunile prin care vor fi remediate problemele constatate.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook a „Asociației Biserici Înlemnite”.

Comments are closed.