Sfințire de Cruce la Parohia Jdioara

În Duminicii a cincea după Rusalii, la ceas de Vecernie, parohia Jdioara din Protopopiatul Lugoj a îmbrăcat straie de sărbătoare. Părintele Mitropolit Ioan a poposit în mijlocul credincioșilor și a sfințit crucea, ce a fost așezată pe turla bisericii parohiale.

Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de părintele consilier inginer Timotei Anișorac, responsabil al sectorului Patrimoniu și Construcții bisericești din cadrul Centrului Eparhial, pr. protopop Ionuț Viorel Furdean, pr. paroh Vali Petrică Ungar, de preoți din parohiile învecinate și de mulțimea credincioșilor. Copiii parohiei îmbrăcați în straie tradiționale au oferit Chiriarhului flori și i-au adresat un cuvânt de bun venit în aceste părți binecuvântate ale Banatului. De față au fost și reprezentanți ai Primăriei locale, care și-au manifestat sprijinul pentru susținerea lucrărilor aflate în derulare.

După oficierea Acatistului Sfintei Crucii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a binecuvântat Crucea ce va fi așezată pe turla bisericii. De asemenea, a discutat cu preotul paroh, Consiliul parohial și credincioșii despre lucrările de restaurare a exteriorului bisericii, aflate în curs de finalizare, mai ales că în acest an se împlinesc 115 ani de la zidirea lăcașului de cult.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a evidențiat rolul și importanța Sfintei Cruci, ca semn de biruința peste veacuri și a precizat că prin așezarea ei pe turla bisericii, Dumnezeu binecuvintează întreaga comunitate.

La îndemnul Înaltpreasfinției Sale, credincioșii prezenți s-au închinat și au sărutat Sfânta Cruce, ce va împodobi turla bisericii, moment unic în viața multora dintre ei.

Parohia Jdioara, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este formată din 126 de familii cu 320 de credincioși. Conform documentelor istorice existența unei biserici în această localitate este atestată cu câteva secole în urmă, chiar la poalele cetății medievale Jdioara. 

Comments are closed.