Sfinţii Trei Ierarhi, ocrotitorii Catedralei mitropolitane din Timişoara

La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierahi, numeroşi credincioşi timişoreni şi-au îndreptat paşii spre catedrala mitropolitană din centrul oraşului, pentru a participa la slujbele religioase închinate hramului istoric al sfântului lăcaş. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie, Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a fost înconjurat de un ales sobor, format din consilieri de la Centrul Eparhial, cei şase protopopi ai eparhiei, precum şi preoţi şi diaconi de la mai multe mănăstiri şi parohii din cuprinsul cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. La slujba închinată Ocrotitorilor învăţământului teologic au participat profesori şi studenţi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, dar şi elevi seminarişti şi profesori de la clasele de teologie ale Liceului „Carmen Sylva” din Timişoara. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a evidenţiat importanţa celor Trei Ierarhi în viaţa Bisericii, atât în plan teologic şi misionar-filantropic, cât mai ales prin vieţuirea lor pilduitoare de mărturisitori ai dreptei credinţe.

În finalul slujbei, Ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire în cinstea ctitorilor catedralei mitropolitane, cei care au pus sub ocrotirea Sfinţilor Trei Ierarhi cel mai reprezenativ monument bisericesc al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cursul aceleiaşi zile a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara o conferinţă dedicată Ocrotitorilor învăţământului teologic. Conferinţa intitulată „Sfinţii Trei Ierarhi şi lucrarea lor misionară în Biserică” a debutat de la ora 15:00 şi a fost susţinută de pr. asist. univ. dr. Adrian Covan. în prezenţa Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul şi a profesorilor şi studenţilor de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie.
Deasemenea, începând cu ora 17:30, după slujba Vecerniei, corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir, a susţinut un recital de imnuri religioase, dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi.

Comments are closed.