Sfinţirea picturii capelei Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu” din Lugoj

      În această zi de 17 septembrie, începând cu ora 11,30 h la Colegiul Național ”Coriolan Bredicenau” din Lugoj a avut loc sfinţirea picturii capelei de către PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La eveniment au fost prezente oficialităţile oraşului, Francisc Boldea, primarul oraşului Lugoj, deputaţi, oameni de cultură ai urbei lugojene, profesori, preoţi şi credincioşi binefăcători fără ajutorul cărora lucrările nu ar fi putut fi duse la bun sfârşit.

 Cu binecuvântarea IPS Nicolae Mitropolitul Banatului slujba de sfinţire a picturii capelei a fost oficiată de către PS Paisie Lugojanul, alături de pr. Protopop Ioan Cerbu, din cadrul protopopiatului Lugoj şi de alţi preoţi din parohiile lugojene. Capela are doua hramuri, Sf Nicolae şi Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor.

 Lucrările efectuate la această capelă au putut fi finalizate prin grija conducerii şcolii, prin aportul adus de Neamţu Noemi, directoarea şcolii şi Bînă Mihaela, directoarea adjunctă. Cea care a urmărit cu răbdare şi s-a impicat pas cu pas în buna desfăşurare a picturii a capelei a fost profesoara Alina Bogoevici.

 Pictorii care au înveşmântat în stil bizantin capela sunt Filip Petcu, Andreea Foanene şi Ovidiu Dobrin sub directa coordonare prof. Doina V. Mihăilescu, cadru didactic la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara şi conducător al secţiei de Restaurare.

De remarcat că în curtea Colegiului Naţional se află o troiţă, ridicată pe locul altei cruci distrusă de puterea comunistă cu mai mulți ani în urmă, şi care în anul 2005 a fost donată şcolii de către actualul patriarh al României PF Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu binecuvântarea IPS Nicolae Mitropolitul Banatului în anul 2006 PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a sfinţit această frumoasă troiţă.

 Datorită multor proiecte europene în care s-a implicat Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu” i se conferă în anul 2007 statutul de Şcoală Europeană. Amintim că această unitate de învăţământ a dat naţiunii române mulţi oameni de cultură, adevărate elite intelectuale în domeniul medicinii, al tehnicii, al ştiinţelor umaniste, compozitori si generali.

Comments are closed.