Simpozion la Parohia Giarmata Vii

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, Nicolae al Banatului, se desfăşoară în zilele de 2 şi 3 octombrie la Giarmata Vii, localitate situată la 10 km de Timişoara, simpozionul “Vatra Nouă 2000-2010 – Interferenţe culturale”, cu prilejul împlinirii a zece ani de la apariţia revistei Vatra Nouă, publicaţie a Parohiei ortodoxe române din Giarmata Vii şi a comunităţii locale, întrucât aceasta cuprinde atât ştiri cât şi articole cu un bogat conţinut religios, dar şi informaţii locale de utilitate cetăţenească.

Astfel, la ora 10 Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de Te Deum în biserica parohială cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”, urmată de manifestarea culturală propriu-zisă din căminul cultural al localităţii.

Deschiderea a fost facută de corul biserici cu câteva pricesne tradiţionale sub conducerea Pr. conf. dr. Nicolae Belean, de la Facultatea de Teologie din Timişoara, după care au urmat luările de cuvânt ale personalităţilor locale, care au susţinut apariţia revistei şi care şi-au exprimat dorinţa de a fi pe mai departe colaboratori de nădejde al vrednicului preot paroh iconom stavrofor Vasile Suciu.
În partea a doua a manifestării s-a prezentat expoziţia de costume populare a muzeografului Marius Matei de la Muzeul Satului Banaţean, apoi expoziţia de artă plastică a tinerilor localităţii, care urmează studii de artă plastică în Timişoara, coordonaţi de profesoara Veronica Adorian de la Facultatea timişoreană de Arte Plastice, precum şi expoziţia de publicaţii cu destinaţie sătească a muzeografului Ion Traia de la Muzeul Satului, arătându-se importanţa acestora de-a lungul timpului pentru viaţa culturală a satelor romaneşti.
Pe tot parcursul manifestărilor s-a derulat un frumos program artistic susţinut de ansamblul “Flori din câmpie” al localităţii. În încheierea acestei zile Preasfinţitul Părinte Episcop Paisie Lugojanul a transmis binecuvântarea Părintelui Mitropolit şi a adus cuvinte de apreciere pentru preotul parohiei Vasile Suciu şi enoriaşii săi.

Leave a Reply