SINOPSIS: SIMPOZION INTERNAȚIONAL DE TEOLOGIE POLIS & PAIDEIA: TEMEIURI BIBLICE ȘI EDUCAȚIE ASCETICĂ ÎN RĂSĂRITUL CREȘTIN

În zilele de 23-24 noiembrie anul curent, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-au desfășurat lucrările simpozionului internațional de teologie, intitulat Polis & Paideia. Temeiuri biblice și educație ascetică în Răsăritul creștin. Acest eveniment academic de excepție a fost organizat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie (Departamentul de Teologie Ortodoxă), în colaborare cu Mitropolia Banatului și cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Timișoara. Pe lângă reunirea mai multor remarcabili teologi români din țară și străinătate, acest simpozion s-a bucurat de prezența D-lui Bogdan Tătaru-Cazaban, din partea Institutului de Istoria Religiilor al Academiei Române, fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta și a Părintelui Profesor Daniel Benga de la Universitatea „Alexander-Maximilian” din Munchen.

Chiar dacă formatul simpozionului a fost unul diferit față de cel tradițional (comunicările s-au desfășurat exclusiv în mediul online), am avut parte de o dezbatere extrem de vie și animată în rândul participanților. Această atmosferă se poate explica prin faptul că orice temă legată de educație are de-a face până la urmă cu însăși viața noastră. Educația, de orice natură ar fi ea, și cu atât mai mult cea de ordin teologic, reprezintă reperul fundamental în exercițiul formării duhovnicești.

Prin urmare, reușita unei autenice educații nu e niciodată limitată la caracterul ei strict formal și pragmatic, pentru că ea are în vedere, pe lângă cizelarea exterioară și desăvârșirea noastră lăuntrică. În acest context accentuăm faptul că această desăvârșire e înțeleasă ca o maturizare duhovnicească a omului, maturizare care nu se poate realiza decât în și prin Hristos. De altfel, însuși termenul de educație teologică se află într-o strânsă legătură cu această viziune foarte palpabilă a creșterii duhovnicești, o creștere care are drept scop dobândirea „stării bărbatului desăvârșit, măsura vârstei deplinătății lui Hristos” (Efeseni 4, 13).

Dacă ar fi să sintetizăm am putea spune că timp de 2 zile, pe lângă prezența masivă (peste 150 de conectări), am avut parte cu adevărat de un regal teologic, în care invitații noștri de la München, Leiden, Roma, Louvain, București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Craiova, ne-au încântat cu ample și profunde prelegeri consacrate relației dintre polis și paideia în lumea de azi.

Comments are closed.