Slujba de Bobotează la catedrala mitropolitană din Timișoara

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.

Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi Slujba Aghiasmei celei Mari. După Sfinţirea Mare a Apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei.

În  cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a subliniat semnificaţia afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curăţirii păcatelor întregii firi omeneşti.

„Astăzi ne aducem aminte de bunătatea lui Dumnezeu, de marea Lui milostivire, care S-a îndurat de noi, văzându-ne căzuți în păcat și în moarte. Iar Tatăl Ceresc nu a trimis un înger, ci L-a trimis pe Fiul Său, să ne ridice din umbra morții. Fiul Omului a venit pe acest pământ în chip smerit, născându-se într-o peșteră, apoi pe la 30 de ani s-a smerit, pentru a fi botezat de Sfântul Ioan în apele Iordanului”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.  

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre puterea sfinţitoare a Aghiasmei celei Mari, ca apă purtătoare de Har, pe care credincioşii o consumă timp de opt zile după praznicul Botezului Domnului şi o întrebuinţează în familiile şi gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericeşti.

După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de peste 5000 de litri de apă.

În încheiere, Mitropolitul Banatului a fost felicitat de clericii și credincioșii Catedralei mitropolitane cu prilejul sărbătorii la 7 ianuarie a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, unul din patronii spirituali ai Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

Comments are closed.