Slujire alături de fraţii români ortodocşi din Ungaria

Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în Duminica Întâi după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Otlaca Pustă, dinUngaria.

La invitaţia Preasfinţitului Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a participat la slujba de sfinţire a bisericii parohiei Otlaca Pustă, săvârşită cu prilejul finalizării lucrărilor de restaurare şi renovare intreprinse la edificiul de cult, vechi de aproape un secol.

După slujba de binecuvântare şi sfinţire a bisericii, ierarhii, înconjuraţi de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, împreună cu Arhimandritul Calinic Covaci, parohul bisericii, au oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa reprezentanţilor din partea autorităţilor oficiale din Ungaria şi România, precum şi a numeroşi credincioşi maghiari şi români, veniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „ Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.
În finalul Sfintei Liturghii a fost binecuvântată „Pisania” aşezată cu acest prilej pe peretele de Nord al bisericii, în care este meţionat pe scurt istoricul parohiei româneşti din Otlaca Pustă şi totodată ctitorii şi binefăcătorii acesteia.
Au urmat apoi decernări de diplome şi plachete aniversare tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la restaurarea şi renovarea lăcaşului de cult .

Din încredinţarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, a participat ca delegat al Patriarhiei Române, pr. Ion Armaşi, Secretarul Sectorului Comunităţi Externe al Patriarhiei Române, care a oferit în semn de apreciere a eforturilor depuse în slujba Bisericii , o cruce de binecuvântare şi ediţia recentă a Sfintei Scripturi părintelui Arihm. Calinic Covaci, iar domnului Gheorghe Şimonca, Primarul localităţii Otlaca Pustă, o plachetă cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentele organizate cu prilejul sfinţirii bisericii ortodoxe din Otlaca Pustă, cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, au continuat cu o agapă frăţească şi un bogat program cultural-artistic organizate de comunitatea din Otlaca Pustă.

Lucrările de renovare au cuprins tencuirea bisericii în interior şi exterior, schimbarea acoperişului, vopsirea turnului, realizarea unui sistem de încălzire a bisericii şi înlocuirea pardoselii, vopsirea scaunelor, amenajarea parcului din jurul bisericii. Toate aceste s-au realizat din fonduri europene, obţinute prin sprijinul Domnului Gheorghe Şimonca, Primarul localităţii şi Deputat în Parlamentul Ungariei şi al Asociaţiei Culturale Române „Mihai Purdi”, respectiv al Doamnei Eva Bocsor Karancsi, Preşedintele Asociaţiei.

Comments are closed.