Slujirea arhierească în Budapesta

         Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi la invitaţia Preasfinţitului Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, o delegaţie a Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezentă duminică, 8 ianuarie, în mijlocul comunităţii ortodoxe româneşti din capitala Ungariei. Delegaţia a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi a fost alcătuită din clerici şi studenţi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Evenimentul a fost prilejuit de prăznuirea la 7 ianuarie a hramului Aşezământului monahal din Budapesta. Cu această ocazie cei doi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în capela aşezământului monahal şi a parohiei ortodoxe româneşti „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. paroh Marius Maghiaru, protopopul Budapestei, Protosinghel David Pop, Superiorul Aşezământului Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” şi al Centrului Pastoral-Misionar şi Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, precum şi reprezentanţi ai Episcopiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria.
Răspunsurile liturgice au fost date antifonic de Corul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, coordonat de pr. Radu Bogdan şi diac. Laurian Popa şi grupul coral „ Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

Alături de credincioşii parohiei româneşti din Budapesta, la slujbă au participat Excelenţa Sa  Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta şi Brânduşa Armanca, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta.

În finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Siluan a adresat un cuvânt de învăţătură referitor la însmenătatea în viaţa Bisericii a sfintelor sărbători ce au marcat începutul noului an calendaristic, şi care s-au încheiat cu pomenirea „Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, ocrotitorul parohiei româneşti din Budapesta. Totodată, Preasfinţia sa a subliniat faptul că vizita frăţească a delegaţiei Arhiepiscopiei Timişoarei, condusă de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, a constituit un moment de aleasă bucurie duhovnicească pentru comunitatea românească din capitala Ungariei.

Credincioşii care doresc să viziteze capela parohială şi Aşezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”, precum şi Centrul Pastoral-Misionar şi Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, o pot face la adresa:  1075 – Budapest VII, Holló u. 8.

Comments are closed.