Târnosirea bisericii parohiale din Clopodia

Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în Duminica a IV-a după Sfintele Paşti, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Clopodia, protopopiatul Deta, unde a săvârşit slujba de târnosire a bisericii.

Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul de preoţi şi diaconi, format din slujitori de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei şi pr. Valer Graţian Raţ, parohul bisericii.
La slujba de sfinţire a bisericii au participat numeroşi enoriaşi, dar şi un număr mare de credincioşi veniţi din alte părţi ale judeţului Timiş, precum şi reprezentaţi ai oficialităţilor locale.
Cu acest prilej, biserica a primit hramurile „ Pogorârea Sfântului Duh” şi „ Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României”.
După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit cea dintâi Liturghie în noul lăcaş de cult, ridicat spre slava lui Dumnezeu, prin râvna şi jertfelnicia credincioşilor din Clopodia şi a părintelui paroh.
Cu binecuvântarea Înalt preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte a hirotesit întru iconom pe vrednicul părinte Valer Graţian Raţ, acordându-i insemnele, brâu roşu şi bederniţă.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Ierarhul a menţionat că distincţia acordată părintelui reprezintă recunoaşterea şi aprecierea eforturilor depuse în slujba Bisericii de întreaga comunitate, care prin dragostea şi râvna faţă de cele sfinte a ridicat prima biserică ortodoxă din acest sat.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „ Theoforos”, al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.
După slujbă, toţi credincioşii s-au închinat în altarul frumoasei biserici şi au luat binecuvântare de la Preasfinţitul Părinte Paisie, urmând ca timp de o săptămână să participe la Sfânta Liturghie oficiată zilnic de părintele paroh.
Parohia Clopodia cuprinde 130 familii cu 375 credincioşi, iar piatra de temelie a bisericii nou sfinţite a fost pusă în anul 1938, însă datorită mai multor cauze de natură istorică şi politică precum, izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial şi perioada regimului comunist, lucrările de construcţie au fost sistate aproape 70 de ani.

 

Comments are closed.