Timișoara va avea o nouă biserică

Duminică, 12 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a oficiat slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru ridicarea noii biserici ortodoxe din parohia Timișoara-Blașcovici, protopopiatul Timișoara I, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sf. M. Mc. Gheorghe”.

De câțiva ani, credincioșii parohiei se roagă într-o biserică de lemn care, cu timpul, a devenit neîncăpătoare. De aceea, preotul paroh și Consiliul parohial au decis să edifice o biserică nouă, reprezentativă pentru comunitatea creștin-ortodoxă tot mai numeroasă.

La slujba de sfințire au participat credincioșii parohiei, părintele Timotei Anișorac, consilier eparhial, P. On protopop Zaharia Pereș, preotul paroh George Giurgiu, preotul co-slujitor Gheorghe Moșneguțu, preoții parohiei învecinate Ronaț  și alți preoți invitați.

Chiriarhul a sfințit apa și untdelemnul, apoi au fost citite de preoții parohiei și de ceilalți preoți slujitori îndătinatele rugăciuni în cele patru laturi ale bisericii. După acest moment liturgic special, au fost așezate hrisovul și placa inscripționată cu datele specifice acestui moment binecuvântat, împreună cu o piatră adusă de la Muntele Sinai. 

La sfârșitul slujbei, Mitropolitul Ioan a vorbit despre rolul Bisericii în urcușul nostru duhovnicesc și despre datoria enoriașilor de a sprijini construcția noii biserici parohiale, pentru că, ctitorii sunt  pomeniți mereu la toate  slujbele ce se vor oficia în acest sfânt lăcaș. Înaltpreasfinția Sa a invocat  ajutorul și binecuvântarea Domnului Iisus Hristos, Capul Bisericii, pentru ridicarea bisericii cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sf. M. Mc. Gheorghe”.

La final, preotul paroh George Giurgiu a mulțumit Părintelui Mitropolit Ioan pentru participarea la acest moment istoric din viața parohiei Blașcovici, pentru binecuvântarea arhierească, încredințându-l de dragostea credincioșilor și a clericilor din parohie.

Parohia Timişoara – Blaşcovici, din cadrul Protopopiatului Timişoara I, a fost înfiinţată la data de 1 decembrie 2009 şi cuprinde 920 de familii, cu aproximativ 2.021 de credincioși. La 14 decembrie 2011, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de sfințire a locului viitoarei biserici a parohiei, ce va purta hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință” şi „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Comments are closed.