Sâmbătă, 22 iunie 2024, a avut loc vernisajul expoziției „Lumina florilor de Rusalii”. Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a organizat această expoziție de icoane pe lemn și miniaturi medievale manuscrise la „Casa Națională” din incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara.
La eveniment au participat părintele Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I, care a fost și moderatorul evenimentului, alături de invitați de seamă precum Dorel Micle, directorul Muzeului Satului Bănățean, lect. univ. dr. Elena Teodora Necula de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă din cadrul Centrului Universitar Pitești, profesorul Gabriel Kelemen de la Facultatea de Arte din Timișoara, pr. lect. univ. dr. Alin Scridon de la Facultatea de Teologie din Timișoara, muzeografi de la Muzeul Satului Bănățean și alți invitați de seamă.
În alocuțiunile adresate s-a vorbit despre importanța icoanei în viața noastră duhovnicească. Profesorul Gabriel Kelemen a insistat asupra rolului de vindecare al icoanei și de rugăciune la care predispune aceasta, mai ales când copilul sau tânărul dorește să picteze sfinții dragi, pe Mântuitorul și pe Maica Domnului.
În cadrul expoziției au expus studenții de la secția de artă sacră și masteranzii de la secția de restaurare a icoanei, a picturii murale și de șevalet din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Artă, Centrului Universitar Pitești și Universitatea Politehnică din București. Aceștia au fost coordonați de doamna lect. univ. dr. Elena Teodora Necula.
De asemenea, au expus elevii atelierului „Bună Vestire” din Timișoara, sub coordonarea artistului plastic Eva Sarga Kelemen și a prezbiterei Minerva Câmpeanu, precum și artiști plastici membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, Dorina Zah și Lăcrimioara Anton.
Au fost prezenți și un grup de copii de la Liceul Ortodox “Antim Ivireanul” din Timișoara, coordonați de profesoara Maria Câmpean, care au intonat troparele Sfântului Antim Ivireanul și al Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 22 iulie 2024.