Joi, 20 iunie 2024, la Congress Hall Iulius Town, în sala Strauss, a avut loc conferința intitulată „Efectele stresului asupra sănătății biologice, psihologice și duhovnicești a omului contemporan” susținută de Virgiliu Gheorghe.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, această conferință duhovnicească a abordat subiectul stresului, o temă de actualitate a zilelor noastre. La eveniment au participat preoți de la Centrul eparhial, monahi și monahii din Arhiepiscopia Timișoarei, preoți de la parohiile din oraș, tineri și numeroși credincioși. Moderatorul întâlnirii a fost Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul.
În conferința prezentată, s-au oferit date științifice și statistice privind stresul în lumea contemporană. S-a discutat despre rolul sistemului nervos simpatic și parasimpatic, fiecare responsabil de diverse afecțiuni. Au fost analizate efectele stresului acut și cronic, folosind diagrame care ilustrează epuizarea organismului uman.
„Stresul este legat de aproape tot ce se întâmplă în viața omului. Ne stresăm adesea fără să ne dăm seama, în aproape orice eveniment care ne surprinde simțurile și ne impune o acțiune. Aproape tot ce se întâmplă în viața noastră presupune o reacție la stres.
În epoca modernă, viața a devenit din ce în ce mai stresantă, mult prea stresantă pentru capacitățile noastre de a face față, de a rezista și de a ne adapta. Mulți dintre noi ajungem la starea numită stres cronic, care conduce la epuizare. Stresul cronic înseamnă că întregul nostru organism nu mai funcționează cum trebuie. Ne mirăm că ne îmbolnăvim de diverse afecțiuni, de la rezistența la insulină și leptină, care cauzează îngrășare, până la modificări neurologice și neuropsihologice.
Ce poate fi un factor de stres pentru unii, pentru alții poate fi ceva îngrozitor, capabil să le distrugă viața. Alvin Toffler, în cartea sa „Șocul viitorului”, discută mult despre stres și anticipează că acesta va fi definitoriu pentru societatea noastră. El identifică trei faze în reacția noastră la stres: faza de alarmă, când se produce un eveniment ce ne surprinde și mobilizează resursele; faza de rezistență, în care încercăm să ne adaptăm la stres; și faza de epuizare, când stresul durează prea mult și ajungem să fim epuizați. Toffler observă, de exemplu, că după o sesiune de examene, mulți studenți se îmbolnăvesc de boli infecțioase din cauza stresului acumulat. Astăzi, până la 70% dintre oameni suferă de anxietate, adesea din cauza stresului, dar și a perturbării microbiomului intestinal, agravată de Covid-19. Microbiomul produce 90% din serotonină și 50% din dopamină, substanțe esențiale pentru gestionarea stresului”, a precizat Virgiliu Gheorghe, biofizician. După tratarea temei, conferențiarul a răspuns la întrebările adresate din sală.
Virgiliu Gheorghe este biofizician și doctor în bioetică, vicepreședintele Institutului de Cercetări Psiho-Sociale și Bioetică București, autor al mai multor volume printre care amintim „Efectele televiziunii asupra minții umane și despre creșterea copiilor”, „Pornografia, Maladia secolului XXI”, „Știința și războiul sfârșitului de civilizația. Despre armele mediatice care ne pun în pericol viața” ș.a.
Conferința a fost organizată de Arhiepiscopia Timișoarei și ASCOR Timișoara. Conferințele ASCOR se adresează tuturor celor dispuși să sacrifice două ore din timpul lor în favoarea discuțiilor teologice și duhovnicești, oferindu-le posibilitatea de a-și clarifica nelămuririle prin întrebările adresate invitaților și răspunsurile primite.