Vizita coralei „Doina Banatului” la frații români din Germania

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, corul mixt „Doina Banatului” al parohiei Timișoara Iosefin, însoțit de preoții Ionel Popescu și Cristian Păiș, a efectuat o vizită frățească în Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord, arhipăstorită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Serafim Joantă.


   Mai întâi, coriștii timișoreni, dirijați de profesorul Florin- Nicolae Șincari, au dat răspunsurile la sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim în Catedrala mitropolitană din Nürnberg, liturghie la care au slujit preoții oaspeți, părintele consilier eparhial Ioan Popoiu, preotul paroh Teofil Herineanu, arhidiaconul Dumitru Dura și alți părinți slujitori.

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Serafim, cuvântul de învățătură despre sărbătoarea Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul a fost rostit de către preotul Ionel Popescu. În momentul împărtășirii credincioșilor și la finalul sfintei Liturghii, coriștii bănățeni au interpretat mai multe cântări bisericești, spre bucuria enoriașilor prezenți.

   La finalul sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit bunului Dumnezeu pentru momentele de aleasă bucurie duhovnicească trăite și Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, care a slujit, în trecut, la Nürnberg.

Mulțumirile Înaltului ierarh s-au îndreptat și către corala timișoreană, pe care a felicitat-o pentru prestația de excepție și pentru cei 93 de ani de neîntreruptă activitate muzicală-bisericească. Chiriarhul a oferit apoi preotului paroh si coralei un album cu Catedrala mitropolitană din Nürnberg.

   Părinții slujitori de la Timișoara au mulțumit, la rândul lor, Înaltpreasfinției Sale pentru primirea deosebită și pentru dragostea părintească arătată tuturor și i-au oferit o icoană cu sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, față de care Părintele Mitropolit Serafim are o evlavie aparte.

   Vizita s-a încheiat cu o agapă de post oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim în incinta Reședinței mitropolitane.

   În după amiaza aceleiași zile de sărbătoare, coriștii bănățeni, însoțiți de parintele consilier Ioan Popoiu, au efectuat un tur ghidat al orașului Nürnberg, prilej potrivit de a cunoaște istoria, viața bisericească, culturală și lăcașurile de cult ale acestui frumos oraș. Cu acordul responsabililor catedralei evanghelice sfântul Laurențiu (Lorenzkirche), corul nostru a susținut un miniconcert în această impunătoare biserică, apreciat de numeroșii turiști prezenți.

   Periplul coralei bănățene a continuat cu vizitarea orașului Würzburg, unde ghidajul a fost asigurat de dr. Roland Siegmund, originar din România. Oraș universitar, cu aproximativ 34.000 de studenți și 130.000 de locuitori, Würzburgul este cunoscut îndeosebi datorită descoperirilor medicale făcute, dar și pentru vechile și numeroasele biserici existente, precum sfântul Kilian sau capela sfintei Maria . Ca și la Nurnberg, coriștii timișoreni s-au bucurat de binevoitoare primire și au primit aprobarea de a interpreta câteva cântări bisericești în străvechile lăcașuri de cult din Würzburg, aplaudate de vizitatori. Și acesta a fost un prilej nimerit de a face cunoscut tezaurul muzical și spiritual al Bisericii noastre.

   La invitația preotului paroh Daniel-Nicolae Pintea, preoții și membrii corului timișorean au poposit și în parohia „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Uffenheim (oraș care sărbătorește 675 de ani de la prima atestare documentară) și Bad Windsheim. Astfel, în duminica a 10-a după Rusalii, preoți, coriști și credincioși deopotrivă, veniți și din localitățile limitrofe și îmbrăcați în straie tradiționale, am slujit, am cântat și ne-am rugat împreună la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia am trăit, cu toții, momente de mare bucurie și adâncă emoție. Emoțiile au foarte mari, pentru că biserica în care ne-am rugat a fost cumpărată din banii preotului paroh, cu contribuția Mitropoliei Germaniei și a enoriașilor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul Ionel Popescu, iar corul a susținut, ca și la Nürnberg, un concert cu cântări bisericești și patriotice care i-au impresionat, până la lacrimi, pe frații noștri români stabiliți pe acele locuri. Din partea parohiei și a coralei noastre, am oferit gazdelor, care ne-au primit cu multă căldură sufletească, o icoană a sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și mai multe cărți tipărite la Timișoara, în ultimii ani.

Așa cum se obișnuiește în diaspora românească, după sfânta Liturghie am luat parte toți la o agapă frățească în curtea bisericii,  oferită de comunitatea credincioșilor și de parohie. După amiaza zilei de duminică a fost rezervată pentru o scurtă vizită în Rothenburg, unul din cele mai importante și frumoase orașe ale Germaniei, vizitat de turiști din întreaga lume. Și aici coriștii timișoreni au impresionat prin deosebita interpretare a cântărilor noastre bisericești.

   Vizita membrilor corului mixt „Doina Banatului” și a preoților slujitori de la parohia Timișoara Iosefin la Reședința și Catedrala mitropolitană din Nürnberg și la parohia din Uffenheim a fost, așadar, un prilej binecuvântat de a sluji și de a ne ruga împreună cu frații români din Mitropolia Germaniei, de a da, „mână cu mână, cei cu inima română”, de a vedea cât de frumos își păstrează credința și identitatea ortodoxă românească  în bisericile pe care și le-au construit, le-au amenajat sau le-au cumpărat, nu cu puțini bani. De asemenea, cu toții am avut posibilitatea de a ne familiariza cu istoria, cultura, spiritualitatea și viața bisericească a germanilor aparținători Bisericilor Catolică și Evanghelică.

https://www.facebook.com/Mitropolia/videos/corul-doina-banatului-troparul-pogor%C3%A2rii-sf%C3%A2ntului-duh/502663736008894/?rdid=G3KaXtuT1s2G5XlY

Comments are closed.