În duminica a X-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, a participat la sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din parohia Giroc, protopopiatul Timișoara I.
După sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh Marius Șonea și preotul lector dr. Adrian Covan, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit numeroșilor credincioși prezenți textul Evangheliei din duminica a zecea după Rusalii.
Astfel, Părintele Mitropolit Ioan a descris, în cuvinte alese, tabloul contrastant prezentat în sfânta Evanghelie, în care bucuria duhovnicească trăită de Apostoli pe Muntele Taborului se împletește cu suferința și disperarea tatălui care își vede fiul aruncat în foc și apă de un demon nemilos.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Mitropolit a subliniat că boala copilului era generată de un demon și nu de de o suferință pur biologică, care s-ar fi manifestat prin faptul că acel „copil s-ar fi aruncat el însuși în foc și în apă”. Însă sfântul Evanghelist Marcu menționează clar că „el a fost aruncat de demon în foc și în apă”, ceea ce dovedește că este vorba despre o posesie demonică și nu doar de o criză de epilepsie, așa cum poate că psihologia modernă sau unii cercetători ar fi tentați să creadă.
Înaltpreasfințitul Ioan a subliniat cu tărie că această suferință nu era o simplă boală a trupului, ci o luptă cu forțele întunericului, în fața cărora postul și rugăciunea rămân armele cele mai de preț ale omului credincios.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a participat la slujba de Te Deum, ce marchează începutul Anului Nou Bisericesc, an în care sfânta Biserică ne cheamă la o nouă călătorie spirituală pentru cunoașterea lui Dumnezeu, a Maicii Sale și a tuturor sfinților Săi.
Biserica ortodoxă „Sfântul Dimitrie” din Giroc, construită în 1759 în stil baroc simplificat, este o biserică de tip sală, cu un iconostas realizat în 1763 și restaurat în 1922. Pictura originală din prima jumătate a secolului al XIX-lea a fost refăcută între 2008 și 2010. Biserica a fost declarată monument istoric în 1955.
De numele bisericii ortodoxe din Giroc se leagă indisolubil înființarea, între anii 1886-1889, a corului și activitatea acestuia fără întrerupere până în zilele noastre. După o situație întocmită de notarul A. Gavrilescu în anul 1939, corul a luat ființă în anul 1886, dar, conform unei medalii jubiliare editate în anul 1939, ca an al înființării este menționat anul 1939.
Construcția noii biserici parohiale a început în 2016, sub atenta îndrumare a preotului paroh Marius Șonea și grație eforturilor unite ale credincioșilor și autorităților locale. Astăzi, biserica se înalță mândră, ridicată la roșu și acoperită, cu interiorul parțial tencuit și pregătit să primească primele straturi de pictură, semn al unei noi etape în istoria comunității.