Zile de doliu pentru martirii timişoreni

Stire video-TrinitasTv

Eroii Revoluţiei de la Timişoara au fost comemoraţi în „Oraşul Martir” şi anul acesta printr-o serie de evenimente religioase şi civile la care au participat familiile victimelor, reprezentanţi ai Bisericii, ai autorităţilor publice şi ai asociaţiilor de revoluţionari. Evenimentele dedicate Revoluţiei de la Timişoara au început pe 16 decembrie, când, în şedinţa festivă a Consiliului Local au fost evocate momentele importante ale Revoluţiei Române.

Au participat organizaţiile de revoluţionari din municipiu, membrii Consiliului Local, primarul oraşului, prefectul judeţului şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, din partea Centrului eparhial a fost delegat Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, apoi un grup de colindători din Ţara Făgetului a interpretat un buchet de colinde tradiţionale.

După şedinţă, manifestările organizate de Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie (ALTAR) au continuat la Opera Română din Timişoara, la care a luat parte corul Facultăţii de Teologie din Timişoara şi Ansamblul Folcloric profesionist „Banatul”.

Întâlnirea a debutat cu Rugăciunea Domnească rostită de părintele Ionel Popescu, vicar eparhial şi cu un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în decembrie 1989. După spectacol, cei prezenţi au ieşit în piaţa Operei unde au aprins câteva sute de candele pentru sufletele celor ce s-au jertfit la Timişoara.

Evenimentele dedicate eroilor din 1989 au continuat în importanta zi  de 17 decembrie la Catedrala mitropolitană din Timişoara, unde a fost săvârşită Slujba Parastasului pentru victimele de la Timişoara de către părintele Ionel Popescu, vicar-administrativ înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au fost prezenţi urmaşii eroilor din Revoluţie, autorităţi locale şi judeţene, profesori şi studenţii Facultăţii de Teologie, precum şi numeroşi timişoreni, care au dorit să cinstească memoria celor căzuţi pentru libertate.

La finalul slujbei, părintele vicar a rostit un cuvânt în care a evocat jertfa eroilor timişoreni, îndemnând totodată să nu îi uităm niciodată pe cei ce şi-au dat viaţa pentru ca noi să fim liberi astăzi.

După slujba religioasă, la monumentul din faţa catedralei au fost depuse coroane de către reprezentanţii Mitropoliei Banatului, ai Primăriei, ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean şi ai Asociaţiei de Revoluţionari.

Participanţii la aceste ceremonii s-au deplasat la Cimitirul Eroilor unde a avut loc o slujbă de pomenire, evenimentul încheindu-se la Cimitirul Săracilor din Timişoara, unde au fost depuse coroane.

Seara, în amintirea eroilor Revoluţiei din 1989, sute de timişoreni au venit pe treptele Catedralei mitropolitane şi au aprins candele în memoria eroilor martiri.

Comments are closed.