Zilele Sfântului Siluan Athonitul la Timişoara, ediţia aV-a

În perioada 30 septembrie – 2 octombrie s-a desfăşurat la Timişoara a V-a ediţie a evenimentului „Zilele Sfântului Siluan Athonitul”. Întâlnirea din acest an este dedicată părintelui Sofronie Saharov, la împlinirea a 20 de ani de la mutarea sa la Domnul şi 85 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Siluan. Conferenţiarii din acest an au fost pr. Cristian Galeriu (Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti), pr. Dionisie Ignat (duhovnicul Sf. Mănăstirii Sf. Ilie, Albac, judeţul Alba) şi Dumitra Daviti (Thessaloniki, Grecia).

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, evenimentul a debutat în dimineaţa zilei de 1 octombrie cu Sfânta Liturghie oficiată în biserica ”Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” din incinta centrului eparhial de către arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei alături de ceilalţi preoţi invitaţi.

Evenimentul s-a continuat în partea a doua a zilei în Aula Magna a Universităţii de Medicină ”Victor Babeş” din Timişoara, de la ora 18,00, când au fost susţinute conferinţele „Să-l vedem pe Dumnezeu precum este” şi „Despre rugăciunile Sfântului Siluan” susţinute de pr. Cristian Galeriu şi pr. Dionisie Ignat. Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent la eveniment pr. Zaharia Pereş, consilier cultural, care a făcut aprecieri privind evenimentul şi a transmis binecuvântarea şi purtarea de grijă a ierarhilor nostri.

A doua parte a evenimentului „Zilele Sfântului Siluan Athonitul”  s-a desfăşurat pe parcursul zilei de miercuri, 2 octombrie, ora 11,00, la mansarda Facultăţii de Arte din Timişoara, unde a avut loc întâlnirea cu tema „Cu copiii despre părintele Sofronie – concert de cântece pentru copii şi atelier de creaţie plastic” susţinut de corurile Grădiniţei „Troiţa” şi al Şcolii Primare „Sfântul Antim Ivireanul”. A fost prezentă şi Dumitra Daviti, ce a vorbit copiilor despre părintele Sofronie şi despre dragostea sa pentru cei mici. În cadrul acestei întâlniri a fost lansat şi promovat album muzical pentru copii „Ciuş Ciuş Măgăruş”, un buchet de 17 piese alese de Alina Botezatu, dirijoarea corului de copii.

De la ora 18,00 în aceeaşi locaţie de la Universitatea de Medicină din Timişoara, Dumitra Daviti a prezentat mărturiile sale despre Părintele Sfronie Saharov, ca una care a cunoascut în deaproape pe părintele Sofronie. Moderatorul întâlnirilor a fost pr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei şi Asociaţia Culturală Kratima din Timişoara, printr-un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi sponsorizat de Editura Esotera, Miriam Turism şi Florăria Pariziană.

Comments are closed.