Zilele Sfântului Siluan Athonitul

       Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Kratima din Timişoara, organizează, în perioada 27-28 septembrie 2011, cea de-a treia ediție a simpozionului internaţional „Zilele Sfântului Siluan Athonitul”, dedicat „monahului în har” de la Athos.
Simpozionul cuprinde, alături de cuvinte de folos rostite de invitați de seamă, un atelier de creație plastică pentru copii, precum şi lansarea cărţii pentru copii şi tineri „Cuviosul Siluan Athonitul. Viața sa povestită copiilor”, prima din colecția de carte duhovnicească „Poveşti cu Sfinți Părinți, pentru copii cuminți”, care îşi propune să-i familiarizeze pe cei mici cu vieţile unor sfinţi mai puţin cunoscuţi, însă mai apropiaţi de noi ca timp, sau ca spaţiu.

Vor prinde viaţă, aşadar, în paginile cărţilor din colecţie, sfinţi români, dar şi sfinţi de pe alte meleaguri a căror petrecere în viaţa pământească nu este atât de îndepărtată în timp.  Astfel, prima carte din colecţie este dedicată Cuviosului Siluan Athonitul, care a trăit nu demult, între anii 1866 şi 1938, petrecând cea mai mare parte a vieţii sale în Grecia, la Muntele Athos.

Textul cărţii este semnat de Preot Ilie Grecu, după o biografie a părintelui Sofronie Saharov. Ilustraţiile îi aparţin lui Andrei Rosetti.

Următorul volum al colecţiei va fi dedicat Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul şi ocrotitorul Timişoarei şi al Banatului.

 .

Programul simpozionului :


Marţi 27 septembrie 2011

Ora 10, Facultatea de Arte

Sfântul Siluan povestit copiilor. Atelier de creaţie plastică. Invitat : Maica Siluana

 Ora 18, Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”

Sfântul Siluan. Despre dragoste

Invitaţi : Maica Siluana Vlad şi Arhimandritul Syméon, egumenul Mânăstirii Sfântul Siluan, Saint-Mars-de-Locquenay, Franţa

 În pauză : lansarea colecţiei de carte „Poveşti cu Sfinţi Părinţi pentru copii cuminţi”

 

Miercuri 28 Septembrie 2011

Ora 7.30, Catedrala din Timişoara. Sfântă Liturghie Arhierească

 Ora 18, Aula Magna a Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”

Iubirea de vrăjmaşi, singurul criteriu al Adevărului

Invitat : Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard (Franţa)

Cuviosul Siluan Athonitul – Mireanul Simeon

Invitat : Pr. Dionisie Ignat, Duhovnicul Mânăstirii Sfântul Ilie, Albac (jud. Alba)

 

Maica Siluana

Maica Siluana este Stareța Mânăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași, coordonator al Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” şi membru fondator al Școlii „Varlaam Mitropolitul”, ambele patronate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Desfășoară activități de formare duhovnicească și consiliere de la înființarea Centrului, în urmă cu zece ani, și de consiliere online pe site-ul Centrului prin Seminarul Duhovnicesc „Să ne vindecăm iertând”.

Maica Siluana este autoare a unsprezece cărți şi invitat de suflet al tinerilor din țară și din afara țării, cărora le vorbeşte de doisprezece ani încoace în cadrul conferințelor organizate de organizațiile și parohiile ortodoxe.
.

Protoiereu Marc-Antoine Costa de Beauregard

(Consilier pe probleme de comunicare şi media al Î.P.S. Iosif în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Franţa)

Născut în 1947, preot al Bisericii Ortodoxe Române din 1977, Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este păstorul Parohiei Ortodoxe Saint-Germain-et-Saint-Cloud de la Louveciennes, Protopop al Protoieriei Ortodoxe Române din Franţa, şi consilier pe probleme de comunicare şi media al Î.P.S. Iosif în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Limours (Franţa).

După studii de limbi clasice, Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard obţine un doctorat în istorie bizantină, apoi se formează la Bucureşti, alături de Părintele Dumitru Stăniloaie. În anul 2010 susţine un doctorat în teologie dogmatică la Institutul Saint-Serge din Paris. Lucrarea de doctorat, cu titlul „Suferinţă şi ascultare. Persoana umană şi Crucea”, a fost desăvârşită sub coordonarea Protopresbiterului Boris Bobrinskoy şi urmează să apară în anul 2012 la Editura Zeta Books.

Cărţi publicate :

L’Orthodoxie, Buchet-Chastel, Paris, 1979
Ose comprendre que Je t’aime
Dumitru Stăniloae, Le Cerf, Paris, 1984
Mică dogmatică vorbită, Sibiu, Editura Deisis, 1995
Rugaţi-vă neîncetat, Bucureşti, 1988
Teologia sexualităţii, Bucureşti, 2004
La Voie hésychaste, Paris, 2010

 

Arhimadritul Syméon

Egumenul Mânastirii Sfântul Siluan, Saint-Mars-de-Locquenay (Franţa)

Părintele Arhimandrit Syméon a fost mai mulţi ani ieromonah într-o parohie ortodoxă din Paris, în timp ce, în paralel, lucra ca asistent social, ajutând persoane fără loc de muncă şi ocupându-se benevol de tineri delincvenţi aflaţi în dificultate. În anul 1990, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhimandrit Sofronie Saharov, a întemeiat Mânăstirea „Sfântul Siluan” la Saint-Mars-de-Locquenay (Franţa). În prezent este preşedintele Asociaţiei Sfântul Siluan. Părintele Arhimandrit Syméon intervine regulat în cadrul unor emisiuni radiofonice.

Părintele Dionisie IGNAT

Duhovnicul Mânăstirii Sfântul Ilie, Albac, Jud. Alba

Născut la data de 19 iulie 1963, la Cisnădie, în județul Sibiu. Primește la botez numele de Dumitru.

Absolvent al Liceului Energetic din Sibiu în 1982, face armata, după care se angajează la Fabrica « 11 Iunie » din Cisnădie, ca lăcătuş mecanic.

Între anii 1989 – 1993 urmează cursurile Facultății de Teologie pastorală de la Sibiu, iar în 1992 este hirotonit preot celib pe seama parohiei Lăzeşti, din județul Alba.

Din aprilie 1999 este  preot la Mânăstirea Sfântul Ilie din Albac, unde se călugăreşte în 2002, primind numele de Dionisie şi unde rămâne, ca duhovnic, până astăzi.

Comments are closed.