Ziua copilului sărbătorită la Timișoara

De Ziua Internațională a Copilului, Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Cercul de pictură „Buna-Vestire” din urbea de pe Bega, a organizat în parcul catedralei mitropolitane o acțiune dedicată copiilor dornici de a explora universul creativ al artei iconografice.

Evenimentul s-a bucurat de participarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a binecuvântat participanții, copiii, părinții, bunicii, profesorii de religie și voluntarii din cadrul Asociației ASCOR, „Zâmbet pentru inimă”. Anul aceasta s-au alăturat acestei frumoase inițiative și elevi de la Școala „Sfântul Ierarh Nicolae„ din Arad.

Tema aleasă a fost pictura în natură. Sub îndrumarea doamnei Minerva Câmpean, cei peste 80 de copii de la mai multe unități de învățământ din Timișoara și Arad, au fost inițiați în tainele artei creștine, ale pictării de icoane, aprofundând elementele de limbaj plastic și de teorie a culorii. Un ajutor deosebit pentru copiii, cu vârste între 8 și 18 ani, a venit din partea artistei plastice Eva Kelemen.

Interesul pentru arta ecclezial-bizantină, manifestat de cei mici, a constituit primul pas în redescoperirea dimensiunii duhovnicești a artei și în evaluarea ei culturală, artistică, istorică și liturgică. La final toți copiii cu primit diplome, dar și cadouri constând din fructe, dulciuri și cărți. 

Cercul de pictură în aer liber, desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, a avut drept obiectiv, pe lângă dezvoltarea sensibilității și interesului pentru valorile creștine, și valorificarea creativității și a aptitudinilor artistice-plastice ale copiilor, precum și aprofundarea teologiei icoanei și a învățăturii Bisericii Ortodoxe, transpusă cu ajutorul culorilor încărcate de sensuri simbolice.

Comments are closed.