Sub motto-ul „Sărbătoarea copilăriei – Arta de a vedea frumusețea sufletului”, la Muzeul Satului Bănățean au fost organizate diverse ateliere și activități pentru a marca Ziua Internațională a copilului.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-au adunat sufletele tinere, însetate de cunoaștere și de Dumnezeu, pentru a primi recunoașterea meritelor lor. Un moment important al evenimentului a fost premierea elevilor olimpici care au participat la etapa națională a Olimpiadei de Religie, Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate, și la Concursul Național Catehetic. „Sărbătoarea copilăriei” a debutat cu un moment de rugăciune la care au slujit pr. Nichifor Tănase, consilier eparhial și pr. Lect. Univ. Dr. Alin Scridon, urmat de participarea la cele opt ateliere.
Festivitatea s-a desfășurat în curtea bisericii de lemn din incinta muzeului. La acest eveniment au participat părintele consilier Nichifor Tănase din cadrul sectorului Învățământ și Tineret, prof. Daniela Buzatu, inspector de religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, preotul Cristian Tomescu, referent catehetic, preoți, profesori de religie, care au reușit să pregătească pentru acest moment zeci de elevi, performând la cel mai înalt nivel în cadrul Olimpiadei de Religie.
„Nu mai puțin de 40 de elevi din județul nostru ne-au reprezentat la Olimpiada națională, aducând acasă nu doar premii și mențiuni, ci și o experiență de neuitat. În fața părinților și a profesorilor care le-au fost călăuze, copiii au primit aprecieri și daruri, din partea organizatorilor. În acest cadru, unde natura și omul se întâlnesc în armonie, copiii au fost îndemnați să-și păstreze flacăra credinței aprinsă, iar agapa pregătită de sponsori a fost mai mult decât o masă, a fost o împărtășire. <<Lăsați copiii să vină la mine…>> a răsunat ca un ecou al iubirii divine, învăluind înțelepciunea și puritatea celor mici. Astfel, într-o lume adesea tulburată, evenimentul a fost un colț de rai, o sărbătoare a inocenței și a aspirațiilor spirituale, într-o comunitate unită de credință și de respectul pentru frumosul care ne înalță”, a spus prof. Daniela Buzatu, inspector de religie.
Pe lângă premierea elevilor olimpici, participanții au avut ocazia să se bucure de diverse ateliere de pictură, sculptură, comunicare, spiritualitate, artă fotografică și olărit. Printre acestea, atelierul „Tradiție și Eternitate”, coordonat de sculptorul și artistul plastic Linda-Saskia Menczel, a atras atenția cu fotografii de excepție realizate de elevii participanți. Învățătoarea Mariana Mera a încântat audiența cu interpretările corului „Mărgăritar” al Liceului Teologic Ortodox “Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din Timișoara, aducând o notă de armonie și frumusețe evenimentului. Atelierul de sculptură a fost organizat de iconarul Nicolae Muntean, recunoscut drept un „tezaur uman viu”. Diaconul Răzvan Fibișan a coordonat atelierul biblic, iar preotul George Giurgiu, împreună cu artistul plastic Eva Sarga, au coordonat atelierul de pictură de icoane. De asemenea, studenții teologi de la Facultatea de Teologie din Timișoara au organizat un atelier de istorie și spiritualitate. Preotul Cristian Milos a coordonat atelierul de comunicare, iar meșterii populari de la Muzeul Satului Bănățean au oferit demonstrații de olărit și broderie.
„A fost o zi în care cerul s-a deschis pentru a binecuvânta mâinile care modelează lutul și inimile care se modelează prin credință. În acest loc, unde timpul pare să se oprească, Centrul Eparhial și partenerii săi au realizat împreună o serie de activități, care mai de care mai îmbietoare, de la olărit până la pictură, într-o încercare de a uni trecutul cu prezentul, tradiția cu viitorul. Întâlnirea a reamintit tuturor că educația în spirit creștin-ortodox nu este doar o lecție, ci o călătorie a sufletului spre adevărata sa chemare”, a precizat pr. Nichifor Tănase, consilier eparhial.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Mitropoliei Banatului, Facultății de Litere, Istorie și Teologie, Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Liceului Teologic Ortodox ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din Timișoara, Muzeului Satului Bănățean și Muzeului Catedralei Mitropolitane.