Întrunirea cercurilor misionare în protopopiatul Deta

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și conform metodologiei de organizare, aprobată și inclusă în Statutul Bisericii Ortodoxe Române, cele trei cercuri pastoral-misionare ale protopopiatului Deta  s-au întrunit, în sesiunea de primăvară, pentru a trata tema „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

Cercul 1 misionar s-a întrunit în data de 19 mai, la ora 17:00, în Căminul Cultural din Macedonia unde, datorită lucrărilor de refacere a lăcașului de cult, se slujește temporar.  Referatul a fost susținut de preotul Ene Ciprian de la Cebza, care a precizat, printre altele, că apariția bolii are drept cauză nerespectarea celor zece porunci.

Cercul al 2-lea misionar s-a întrunit în data de 26 mai, ora 17:00, la biserica din parohia Cerna. De data aceasta, preotul referent a fost chiar parohul local, Radu Ilie. În referatul susținut, preotul a fundamentat biblic și patristic tema abordată  și a prezentat lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Cercul al 3-lea  misionar s-a întrunit în data de 02 mai, ora 17:00, la biserica din  parohia Berecuța. Referatul cercului a fost susținut tot paroh, Milovanov Zoran, care a oferit un răspuns pertinent din învățătura și practica Bisericii la întrebarea „De ce sunt eu bolnav?”.

Toate cele trei cercuri misionare au debutat și s-au încheiat cu un moment de rugăciune și, după susținerea referatelor, au urmat discuții ample, utile și cu conținut practic asupra îngrijirii bolnavilor în Biserica Ortodoxă. Tema aleasă de Sfântul Sinod din anul omagial 2024 a fost mai mult decât ofertantă în ceea ce privește dezbaterile, problemele care se ivesc, dar și potențialele soluții ale relației preot- credinciosul bolnav.

Preoții participanți la cele trei cercuri misionare au fost provocați de protopop să vorbească despre experiențele acumulate la parohiile păstorite, dar și modul de abordare și de tratare duhovnicească a cazurilor întâlnite. De remarcat este și faptul că la aceste cercuri misionare au fost prezenți și preoții care activează la Spitalele de Neuropsihiatrie din Jebel și Gătaia, dar și preotul Crișan Oliviu de la parohia Scare, înainte de a fi paroh, a fost preot la Spitalul de Oncologie din Timișoara. Aceștia au vorbit tuturor despre modul în care trăiesc și își împlinesc menirea de preoți, despre greutățile duhovnicești întâlnite, dar și despre mulțumirea sufletească dobândită în urma ajutorării celor aflați în suferință. 

                                                           

Comments are closed.