Astăzi, 13 septembrie, cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, militarii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș și Detașamentul de Pompieri militari și civili din Timișoara au participat la slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și al pompierilor din România. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care, împreună cu un sobor de preoți, a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari.
Ceremonia militară a continuat pe platoul din fața Catedralei cu alocuțiuni ale oficialităților locale și județene. Invitatul de onoare a fost generalul de Brigadă Imre Szatmari, comandantul pompierilor din Raionul Csongrad-Ungaria, care a adresat pompierilor români cuvinte de felicitare pentru devotamentul și curajul lor în situațiile de urgență. În continuare, lt. col. Lucian Vasile Mihoc, comandant ISU Banat, a avansat în grad mai mulți ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Inspectoratului pentru situații de Urgență Banat, care s-au distins prin modul de îndeplinire a misiunilor încredințate. De asemenea, Mitropolitul Banatului a primit din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență o plachetă omagială. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea forțelor și mijloacelor aflate în dotarea ISU Banat.
Tot pentru a marca Ziua Pompierilor din România, ISU Timiș va organiza, în Piața Operei din urbea de pe Bega, o expoziție statică cu tehnica de interenție și un punct de informare a cetățenilor.
***
În fiecare an la 13 septembrie, pompierii români aniversează Ziua Pompierilor din România, rememorând Bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din Bucureşti (formată din 166 de ostași pompieri), condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a înfruntat numeroasa oaste otomană (6000 de ostași), venită să înăbuşe mişcarea revoluţionară de la 1848. Peste două zile, pe 15 septembrie, pompierii își prăznuiesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor militari o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara, în anul 1653, de la un puternic incendiu provocat de armata otomană.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sesiunea din 13-14 februarie 1997, a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș să fie ocrotitorul spiritual al celor care luptă cu flăcările.