Acțiuni medical-umanitare, la Parohia Timișoara-Dacia

La biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Timișoara Dacia s-au desfășurat astăzi, 16 aprilie, două acțiuni umanitare: una de donare de sânge, acțiune desfășurată cu sprijinul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara și una de consultații medicale gratuite, desfășurată în colaborare cu Policlinica Profilaxis. Campania filantropică s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a binecuvântat lucrarea social-caritativă, inițiată de clericii și voluntarii din grupul de cateheză al parohiei.

Având în vedere nevoia acută de sânge, mai mulți credincioși timișoreni, eligibili pentru donarea de sânge, s-au raliat acestei campanii civice, venind în ajutorul celor peste 600.000 de conaționali, care au nevoie urgentă de sânge și de preparate sanguine. Tot astăzi, zeci de persoane, enoriași ai parohiei timișorene: tineri, persoane vârstnice sau cu statut socio-economic scăzut, care nu sunt asigurate din punct de vedere medical sau care nu au acces la sistemul sanitar, persoane cu dizabilităţi, cu boli cornice ori cazuri sociale, au beneficiat de consultații medicale gratuite, precum și de servicii de prevenție medicală.

„Dacă ieri, aici, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, astăzi a avut loc <<Liturghia de după Liturghie>>. Este <<liturghia milosteniei>> sau <<liturghia ajutorării semenilor noștri>>. Dacă, în urmă cu câțiva ani, la această parohie s-a inițiat un program de donare de sânge pentru Centru de Transfuzii din Timișoara, de data aceasta am extins programul, iar, pe lângă donarea de sânge, am adus și medici specialiști în cardiologie și ecografie. Cei tineri au venit să doneze sânge, iar cei în vârstă au venit ca să fie consultați. Mitropolia Banatului a donat, în urmă cu câteva luni, Policlinicii Profilaxis un ecograf, în valoare de 30.000 de euro, iar astăzi au ieșit cu el pe ogor, pentru oamenii aflați în suferință”, a spus Mitropolitul Banatului.

O echipă mixtă, formată din medici și asistenți medicali, specialiști în medicină internă și cardiologie, s-au reunit, pentru a consulta, a diagnostica și a evalua multidisciplinar, starea de sănătate a enoriașilor parohiei care au avut nevoie de un consult medical de specialitate. În urma evaluării analizelor și pe baza anamnezei pacientului, beneficiarilor li s-au întocmit scheme de tratament, fiind informați dacă au nevoie de consult de specialitate amănunțit, de un tratament supraspecializat sau un tratament multiplu, primind, totodată, și câteva recomandări care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie, astfel încât să nu apară interactiuni medicamentoase sau reactii adverse ale medicamentelor administrate.

Știut fiind numărul mare de rezultate dezastruoase cu un grad de invaliditate ridicat, generat de indolența față de prevenția medicală sau de teama costurilor financiare, în cadrul acestor consultații, un accent deosebit s-a pus și pe profilaxie, concepută ca un ansamblu de măsuri și mijloace destinate menținerii și promovării sănătății, prevenirii apariției bolilor sau împiedicării evoluției defavorabile a celor depistate. Indubitabil, atât măsurile de profilaxie primară (cea care îsi concentreaza preocuparile asupra asigurării și consolidării sănătății, pornindu-se de la premisa că promovarea sănătății constituie un mod eficient de a preveni îmbolnăvirea), cât și cele de profilaxie secundară (cea care vizează oportunitatea și eficacitatea măsurilor terapeutice al căror scop este reducerea simptomatologiei și evoluției bolilor, precum și obținerea unor remisiuni îndelungate, de bună calitate și a recuperării totale sau parțiale, precoce) sunt convergente, păstrând și promovând sănătatea.

Întrucât progresele medicinei secolului al XXI-lea sunt inaccesibile unei mari populații, astfel de acțiuni medicale umanitare, centrate pe patologiile cele mai frecvente, constituie nu numai o soluție la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de bază, ci chiar pot oferi, cu un randament mult mai mare, servicii de prevenție medicală primară. Vizita periodică la medic, în special în cazul persoanelor înaintate în vârstă, este o metodă eficientă de prevenție și diagnosticare precoce a diverselor afecțiuni, mai ales că multe boli sunt asimptomatice, dezvoltându-se în mod silenţios.

Având în vedere că sănătatea este mult prea preţioasă pentru a fi tratată superficial, iar vizita la medic este primul pas spre o viaţă ferită de afecţiuni severe şi consumatoare de bani, Parohia Timișoara-Dacia, în semn de solidaritate și iubire frățească, organizează din anul 2005 astfel de campanii umanitare, știind că o discuţie cu medicul specialist poate ajuta la depistarea din timp a unor boli (precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi chiar numeroase tipuri de cancer), iar începerea timpurie a tratamentului poate fi esenţială în încetinirea evoluţiei bolii şi în obţinerea unui control eficient al afecţiunii.

Comments are closed.