Festivalul de folclor “ Grai şi cântec din străbuni”, ediţia a V-a

La Colegiul Naţional de Artă “ Ion Vidu” din Timişoara a avut loc vineri, 16 noiembrie, cea de- a V- a ediţie a festivalului- concurs internaţional de folclor intitulat “ Grai şi cântec din străbuni”.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala de spectacole a colegiului în prezenţa a numeroşi timişoreni de toate vârstele şi a întrunit tineri interpreţi de muzică populară şi pasionaţi de folclor din mai multe regiuni ale ţării, precum şi din Serbia. “Pentru a dăinui un popor trebuie să-şi cunoască tradiţia, obiceiurile, graiul, portul şi de aceea am organizat acest festival. Ne bucurăm că de la o ediţie la alta participă tot mai mulţi concurenţi şi tot mai valoroşi”, a precizat prof. Floarea Bândariu, unul din coordonatorii proiectului. Festivalul, adresat elevilor de gimnaziu şi liceu, a curpins trei secţiuni, interpretare instrumentală, interpretare vocală şi recitare în grai popular.

La secţiunea interpretare instrumentală au participat 15 elevi de la clasele II- XI, la secţiunea interpretare vocală au participat 31 de elevi de la clasele I- XII, iar la secţiunea recitare în grai popular au participat 73 de elevi de la clasele I- XI. Cei 119 elevi participanţi au fost jurizaţi de o comisie alcătuită din profesori de specialitate, în frunte cu prof. Dr. Dan Aurel Băcilă, inspector de specialitate Arte la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, prof. Gelu Stan, redactor Radio România Timişoara şi prof. Univ. Dr. Ioan- Viorel Boldureanu, de la Universitatea de Vest din Timişoara. Totodată, tinerii interpreţi au fost acompaniaţi de taraful “ Junii Banatului” dirijat de prof. Aurel Loga şi coordonat de prof. Marius Cîrnu. “ În această perioadă am luat parte la mai multe festivaluri de profil de la noi din ţară şi mi- am dat seama că folclorul românesc este pe mâni bune. Cu acest prilej am descoperit tineri de 16- 18 ani care dau dovadă de multă seriozitate în ceea ce priveşte abordarea acestui gen şi multă dăruire pentru muzica populară autentică. S-a dovedit că acum vârstă numai este un impediment, numai este cea care a fost cu ani şi ani înainte, când debutul avea loc pe la 18 ani, ci astăzi tinerii noştrii de 16 ani sunt câştigători de mari festivaluri naţionale. Festivalul de astăzi consider că este un lucru minunat, în primul rând pentru că este organizat de o şcoală de profil din Timişoara, deoarece  din păcate în ţara noastră sunt foarte multe cazuri în care profesori de muzică evită îndrumarea elevilor pe calea aceasta, a cântecului popular. Iată că liceul de muzică din Timişoara promovează tocmai şi aceste tinere talente, care pot face un pas frumos în ceea ce priveşte cu adevărat  creaţia noastră spirituală, această valoare pe care noi trebuie să păstrăm pentru că ne identifică”, a declarat prof. Gelu Stan, preşedintele juriului.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Colegiul Naţional de Artă “ Ion Vidu” din Timişoara.

Comments are closed.