Ajutor din partea Patriarhiei Române, a clericilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Timişoarei

ajutoare sinistrati (2)

În această săptămână, Centrul Eparhial din Timişoara a desfăşurat mai multe acţiuni de întrajutorare pentru persoanele care au avut de suferit în urma inundaţiilor din localităţile Gătaia, Şemlacul Mare şi Şemlacul Mic. Alături de sprijinul Arhiepiscopiei Timişoarei, Patriarhia Română a contribuit cu un ajutor financiar substanţial.

În urmă cu aproximativ o lună, mai multe localităţi din judeţul Timiș au trecut prin încercări grele, datorită inundaţiilor provocate de râul Bârzava şi de pâraiele Gorovei şi Fizeşeana. Arhiepiscopia Timișoarei s-a implicat direct în ajutorarea persoanelor sinistrate din zonă, prin ajutoarele trimise către cei afectați de inundații.

 „Acum o lună, şi eparhia noastră a fost afectată de inundaţii. Din fericire, apele s-au retras repede şi mulţumim lui Dumnezeu că nu au făcut victime omeneşti. Desigur, pagubele materiale sunt însemnate, iar mulţi oameni au ajuns pe drumuri. Alături de instituţiile statului şi de toţi oamenii de bine care au dorit să vină în sprijinul celor afectaţi de inundaţii, şi Arhiepiscopia Timişoarei a realizat o colectă de bunuri materiale şi bani, astfel încât, sprijinul acordat de către eparhie să fie unul consistent. Timp de două săptămâni au fost organizate în toate parohiile din eparhia noastră colecte de bani şi de alimente. În urma acestor colecte, derulate pe parcursul a două săptămâni, Arhiepiscopia Timişoarei a reuşit să adune suma de 105.000 lei, care va fi folosită pentru achiziţia de materiale de construcţii, în vederea reconstruirii caselor afectate. Acestei sume se adaugă şi sprijinul financiar venit din partea Patriarhiei Române, în valoare de 10.000 de lei”, a precizat pr. Cristian Pavel, consilier la Sectorul Social filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În urma inundaţiilor, sute de case au fost cuprinse de ape şi un mare număr de oameni au fost evacuaţi din gospodările lor, întrucât apele au distrus totul în cale, lăsând în urmă pagube însemnate.

„Ne-a ajutat Dumnezeu ca nouă ani de zile să nu avem necazuri, dar aşa, ca din senin, a venit peste noi această nenorocire. Apele râului Bârzava şi a mai multor pâraie din zonă, care au crescut în urma ploilor din ultima perioadă, au inundat mai multe case şi gospodării din localitatea noastră. Sunt preot aici de 24 de ani şi niciodată nu am văzut aşa ceva. Totul s-a petrecut foarte repede, în 2-3 ore apa a crescut de la 30 de cm la 80 de cm, ajungând aproape de ferestrele caselor. În prima duminică, în cadrul cuvântului rostit la Sfânta Liturghie, am făcut credincioşilor un apel de solidaritate cu fraţii noştri afectaţi în mod direct de viitură, ale căror gospodării au fost distruse aproape în totalitate. Credincioşii s-au mobilizat şi au venit în ajutorul oamenilor care nu mai puteau dormi în casele lor, găzduindu-i pentru o perioadă mai lungă de timp. Arhiepiscopia Timişoarei s-a îngrijit de parohia noastră, rău afectată de pe urma inundaţiilor. Au venit în primul rând telefoanele după aflarea veştii legate de situaţia noastră, iar apoi, sprijinul direct acordat, atât material, cât şi prin prezenţa la faţa locului a preoţilor şi consilierilor de la Centrul Eparhial. Mulţumim pe această cale Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae şi Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, pentru purtarea de grijă şi dragostea arătată, dar şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au venit în ajutorul nostru”, a declarat pr. Adam Rugaci, parohul bisericii „Învierea Domnului” din Gătaia.

 ajutoare sinistrati (1) ajutoare sinistrati

Comments are closed.