Alaiul colindătorilor la Timişoara

Şi în acest an, Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă au organizat „Alaiul Colindătorilor”. Vineri, 20 decembrie, colindători  îmbrăcaţi în costume şi straie tradiţionale au vestit „Naşterea Domnului” la Centrul Eparhial din Timişoara.

Alaiul colindătorilor a pornit de la „Centrul de Cultură şi Artă” din Piaţa Libertăţii, din Timişoara, iar de acolo s-au deplasat la Prefectura Timiş şi Consiliul Judeţean. Apoi, în frunte cu fanfara Pro Amicitia, au pornit spre sediul Mitropoliei Banatului, de pe str. C.D. Loga nr.5-7 din centrul oraşului. Aici au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei împreună cu preoţii şi colaboratorii de la Centrul Eparhial. „Alaiul Colindătorilor”, a cuprins ansambluri folclorice, coruri parohiale şi numeroase grupuri de colindători din mai multe zone ale Banatului, dar şi colindători din localitatea Coştei, Banatul Sârbesc.

„A devenit deja o frumoasă tradiţie primirea acestui alai al colindătorilor din Eparhia Timişoarei, cu mesajul sfânt şi bun de Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Şi în acest an ne-am bucurat să observăm că acest alai al colindătorilor este format din atâţia copii şi tineri, ataşaţi valorilor creştine şi remarcăm că au venit cu colinde străvechi, tradiţionale din satele lor, din zona de pustă sau de munte a Banatului. Se observă că aceşti tineri şi datorită preoţilor care slujesc acolo şi care i-au însoţit astăzi păstreză aceste nestemate ale bisericii şi ale folclorului nostru românesc autentic”, a precizat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.

La final, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a împărţit colindătorilor cadouri, mulţumindu-le totodată pentru frumoasele colinde interpretate cu multă dăruire. De asemenea, Preasfinţia Sa a transmis cetelor de colindători felicitările şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a urat celor prezenţi sărbători fericite şi binecuvântate de Dumnezeu. De la Centrul eparhial, colindătorii au pornit spre centrul oraşului Timişoara, în Piaţa Victoriei, unde au continuat să colinde, vestind tuturor bucuria Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Comments are closed.