Astăzi, Episcopia Aradului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfintitul Timotei la rang de Arhiepiscop

Episcopia Aradului a fost ridicată astăzi, 28 noiembrie, la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfinţitul Timotei a fost ridicat în rang de Arhiepiscop.

Ceremonia a avut loc la Catedrala „Sfânta Treime” din municipiul Arad, imediat după săvârsirea Sfintei Liturghii oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat ce a stat la baza ridicării Eparhiei la rang de Arhiepiscopie: „Episcopia Aradului este ridicată la rang de Arhiepiscopie, potrivit hotărârii Sf. Sinod şi potrivit vredniciei şi statorniciei în credinţă a acestei eparhii. Aici la Arad ne aflăm într-o cetate a credinţei creştine, care are începuturi mult mai vechi decât eparhia ca atare. În părţile acestea au existat sfinţi daco-romani, au existat episcopi în sec al VIII-lea, au existat mărturisitori ai credinţei care împreună se roagă în ceruri ca Hristos Domnul să ajute pe slujitorii Lui şi pe toti credincioşii Lui să se pregătească pentru a intra în Împărăţia Cerurilor.”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai mentionat apoi că nu întâmplător a fost aleasă această dată a ridicării Episcopiei la rang de Arhiepiscopie: „Suntem bucuroşi că aceste evenimente au loc acum, înainte de a prăznui ziua naţională bisericească, Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor creştini, şi în apropiere de ziua naţională civilă, 1 decembrie. Este semnificativ faptul pentru că aici la Arad în 1918 s-a plămădit, s-a încurajat, s-a gandit în mod sistematic şi eficient Unirea cea mare din 1918, iar Consiliul Naţional pentru unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, a ţinut o mulţime de şedinţe chiar în reşedinţa Episcopiei. Toate acestea se leagă, demnitatea bisericească, cu demnitatea românească naţională şi cu bucuria de a împărtăşi şi altora bucuria proprie şi de a arăta comuniunea frăţească cu toţi cei care mărturisiţi credinţa creştină, având conştiinţa că oricat am făcut, este loc de mai bine.”

La rândul său Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a mulţumit celor prezenti şi a vorbit despre importanţa zilei de astăzi: „Este zi de praznic, ajun de sărbători religioase şi naţionale, când fiinţa noastră se simte înălţată. Fiecare participant încearcă în chip firesc emoţii de diferite intensităţi, simţim laolaltă cu toţi că este o sărbătoare a bisericii , ca şi a ţării, a întregului popor drept credincios, înscriindu-se cu precădere în cronica locului acestei cetăţi sub ocrotire cerească. Drept aceea, Preafericite Părinte Patriarh Vă rog să îmi îngăduiţi a Vă exprima întreaga gratitudine pentru ceea ce ati facut spre cinstirea si folosul Eparhiei Aradului de mai multă vreme, iar acum, prin înălţarea în rangul ecleziastic după ce cu un an în urmă aţi binecuvântat Altarul în care s-a slujit Sf. Liturghie. Însoţim mulţumirea întregului cler şi popor cu asigurarea ascultării fieşti şi cu cele mai alese dorinţi de sănătate, viaţă îndelungată şi măreţe făptuiri spre propăşirea bisericii strîmoşeşti şi a patriei dragi.“

sursa: basilica.ro

Leave a Reply