Comunicat de presă

Dezbaterea “HIV/SIDA o problemă a comunităţii” marchează la nivel local 1 Decembrie, Ziua Mondială SIDA. Asociaţia Familiilor Anti-HIV, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timisoarei si în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), organizează dezbaterea cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”, marcând la nivel local Ziua Mondială SIDA, 1 Decembrie.

În condiţiile economice, politice şi sociale în continuă schimbare, analiza situaţiei persoanelor seropozitive la nivelul judetului, este necesar a fi realizată periodic pentru a preveni şi rezolva cât mai rapid situaţiile de întrerupere de tratament, situaţiile de discriminare sau de restricţionare a accesului la serviciile medicale sau sociale.

Dezbaterea „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”  are ca scop identificarea situaţiei şi problemelor persoanelor seropozitive la nivelul judeţului, stabilirea direcţiilor de acţiune pentru perioada următoare.

Evenimentul îşi propune dezvoltarea relaţiei între instituţiile şi ONG-urile care activează în acest domeniu, a gradului de colaborare şi sprijin în vederea identificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă persoanele seropozitive. Reunirea factorilor importanţi, asumarea unor direcţii de acţiune şi responsabilităţi în problematica HIV/SIDA este extrem de importantă pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor seropozitive la nivel local.

În cadrul întâlnirii se va urmări identificarea unui nucleu de acţiune rapidă pentru situaţiile de încălcări de drepturi. Fiecare nucleu va fi format din minim 3 persoane resursă în domeniul HIV/SIDA la nivelul judeţului, care se vor reuni în situaţiile de încălcări de drepturi, acţionând pentru rezolvarea acestora.

 Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului “In My SHOES” derulat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Asociaţia UNTEATRU, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul are ca obiectiv general ““Creşterea premiselor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România”, iar dezbaterea “HIV/SIDA o problemă a comunităţii” contribuie la dezvoltarea unei reţele funcţionale de instituţii şi ONG-uri care colaborează pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor seropozitive.

“E nevoie de implicare şi de efort continuu atât din partea autorităţilor cât şi a ONG – urilor din domeniu astfel încât gradul de integrare în societate al persoanelor seropozitive să fie unul mărit. Numai în acest fel ei vor putea să fie membri activi în comunitate, fără ca pantofii de persoană seropozitivă să fie atât de greu de purtat” a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.

Informarea privind concluziile discuţiilor va avea loc la data de 03.12.2013, în Sala festivă a Arhiepiscopiei Timişoarei, Bdul. C. D. Loga, Nr. 7, Timişoara, ora 12.

Pentru relaţii despre activităţile proiectului – Geanina Surdu – asistent proiect UNOPA, tel.: 0735 853 592

Pentru relaţii despre situaţia la nivelul judeţului – Centrul Comunitar Speranţa în viitor, tel.: 0256-244924

Comments are closed.