Concert de muzică bizantină dedicat Sf. Iosif ce Nou

În seara zilei de 15 septembrie a.c., după acatistul Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, în catedrala mitropolitană din Timişoara a avut loc un concert de muzică bizantină dedicat sfântului prăznuit, proiect iniţia de Fundaţia Filantropia Timişoara în colaborare cu Primăria Municipiului Timişoara.

Acest concert a încercat să recreze atmosfera duhovnicească în care Sf. Iosif cel Nou, tânăr monah, la doar 20 de ani, a început să vieţuiască în sfântul munte Athos. Sfântul munte Athos este depozitarul moştenirii bizantine, moştenire în care muzica bizantină ocupă un loc de seamă.

Concertul a fost susţinut de două grupuri de muzică psaltică. Primul grup, Sf. Cosma Melodul, este un grup timişorean care a fost înfiinţat în urmă cu doar un an, dar care are deja trei participări publice la diverse manifestări. Repertoriul interpretat de acest grup a conţinut şase piese:
1. Stihira “Să se îndrepteze”, glasul I, de Iacov Protopsaltul
2. Stihiri la litia de la vecernia Sf. Iosif ce Nou, glasul I
3. “Slava… Şi acum…” de la litia aceleiaşi vecernii, glasul VI
4. Psalmul 102
5. Axion, glasul V, de Nectarie Schimonahul
6. Troparul Sf. Iosif cel Nou, glasul VIII

Cel de al doilea grup care a concertat este grupul de muzică psaltică al catedralei mitropolitane Sf. Dimitrie cel Mare din Craiova. Acest grup din urmă a fost înfiinţat în urmă cu 11 ani sub îndrumarea pr. prof. dr. Alexie Buzera, cunoscut cercetător şi bizantinolog. Grupul are o activitate bogată, participând la sfinţiri, hramuri, privegheri, concerte şi simpozioane în ţară dar şi peste hotare. Repertoriul grupului craiovean a conţinut şi el şase piese:
1. “Împărate Ceresc”, glasul VI, de Dimitrie Suceveanu
2. “Binecuvântările Învierii”, glasul III, de Sebastian Barbu Bucur
3. Axion, glasul II, de Macarie Ieromonahul
4. Fragment din paraclisul Sf. Ioan Botezătorul, glasul VIII
5. “Fericirile”, glasul I, de Dimitrie Suceveanu
6. “Slavă… Şi acum…” la paraclisul Maicii Domnului, glasul VIII, de Virgil Nanu de la Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti

Concertul a fost audiat şi apreciat de toţi cei prezenţi, cler şi credincioşi.

După reîntoarcerea la Craiova dl. Victor Şapcă a dat un interviu postului de radio Logos al Mitropoliei Olteniei despre acest eveniment. Interviul poate fi ascultat aici. Pe pagina de internet a Mitropoliei Olteniei puteţi găsi şi alte referiri la concert.

Leave a Reply