Conferinţă consacrată Sfinţilor Trei Ierarhi la Timişoara

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei mitropolitane din Timişoara au debutat pe 29 ianuarie, de la ora 17:00, cu oficierea Slujbei Vecerniei cu Litie de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la slujbă au fost date alternativ de strana catedralei şi de corul elevilor seminarişti, secţia Teologie Ortodoxă din cadrul Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara, condus de profesorul Nicolae Şincari.

În aceeași seară, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a organizat începând cu ora 19:00, conferinţa anuală consacrată Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic ortodox. Întâlnirea a avut loc în amfiteatrul A I.2 al Universităţii de Vest, din  Bvd-ul. Vasile Pârvan nr. 4.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a consilierilor de la Centrul eparhial,  a profesorilor şi studenţilor de la Facultatea de Teologie din Timişoara, precum şi a elevilor de la Secţia de Teologie Ortodoxă din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara.

Referatul conferinţei intitulat “Libertatea religioasă constantiniană reflectată în gândirea şi faptele Sfinţilor Trei Ierarhi”, a fost susţinut de Prea Cuviosul Arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. Lucrarea, riguros întocmită, a dezvăluit  pe cei Trei Mari Sfinți Ierarhi şi Dascăli, Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur, ca vase ale luminii şi luminători ai lumii, evidențiindu-se caracterul activ și responsabil al acestora în trasarea liniilor de manifestare și dezvoltare ale vieții creștine până în ziua de astăzi.

 În partea a doua a întâlnirii, a fost prezentat filmul documentar ”Catedrala mitropolitană – trecut și prezent” realizat de regizorul Victor Popa, colaborator permanent al Centrului eparhial. Documentarul a pus în valoare măreția catedralei timișorene, un simbol al orașului de pe Bega, prezentând imagini de arhivă de la construcţia şi târnosirea acesteia de către Patriarhul Nicodim, în prezența regelui Mihai, la 6 octombrie 1946. De asemenea, filmul a mai descoperit colecția de carte bisericească și pictură din muzeul de artă din subsolul catedralei, și prezentat imagini de la hramul ”Sf Iosif cel Nou de la Partoș” din anul care a trecut.

În finalul întâlnirii, Presfinţia Sa a transmis din partea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântare şi purtarea Sa de grijă pentru toţi profesorii, studenţii şi elevii teologi.

Comments are closed.