Conferința SOPHIE (Society of Orthodox Philosophers in Europe), ediția a VIII-a (23–26 iunie, 2022), Schitul Sfântul Iustin din Eiterfeld-Unterufhausen (Germania)

Lucrările Conferinței SOPHIE (Society of Orthodox Philosophers in Europe) sunt inspirate de SOPHIA (Society of Orthodox Philosophers in America), societate întemeiată în Texas în anul 2001 de ilustrul bioetician Hugo Tristram (Herman) Engelhardt, Jr., și asigură un cadru de dezbatere academică pentru profesorii, intelectualii și savanții creștini ortodocși.

Organizatorii conferinței sunt doamna Cornelia Delkeskamp-Hayes, director de Programe Europene și Studii Internaționale de Filosofie și Medicină la Freigericht, Germania, și părintele Capodistrias Hämmerli de la Universitatea din Fribourg, Elveția.

SOPHIE oferă șansa cercetătorilor și intelectualilor din lumea întreagă care se angajează să depună mărturie despre Ortodoxie în mediul academic și nu numai să se regăsească în comuniunea bisericească împărtășind rezultatele cercetărilor proprii. Schitul Verkündigungs-St. Justin-Kloster, păstorit de părintele arhimandrit Justin Rauer, găzduiește anual conferința SOPHIE într-o ambianță academică și spirituală care combină sesiuni formale, conversații informale și participări la rânduiala liturgică din noua biserică a schitului.

SOPHIE excelează prin caracterul interdisciplinar al dezbaterilor invitând specialiști din diferite domenii ale cunoașterii să discute fundamentele epistemologice și etice ale fiecăreia dintre aceste domenii în relația lor cu adevărata credință. Fiind localizată în Europa, SOPHIE are un interes deosebit pentru problemele importante pentru istoria Ortodoxiei și prezența sa contemporană în Europa de Est și în Europa de Vest. De asemenea, discutarea provocării de a fi un gânditor creștin într-o lume seculară și post-creștină se află în centrul obiectivelor SOPHIE.

În referatele prezentate în cele cinci sesiuni au fost abordate teme din următoarele ramuri ale teologiei: liturgică, ascetică, profetism, inter-culturalism și spiritualitate. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui Mitropolit Ioan, doi preoți profesori de la Facultatea de Teologie Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara au participat cu câte un referat din propria arie de cercetare în studii biblice. Părintele lect. univ. dr. Ioan Mihoc a susținut tema: “Titus, Epiphanic Christology, and the Orthodox Christian Feast of Epiphany (Titus 2:11-14 and 3:4-7).” Părintele lect. asoc. dr. Iosif Stancovici a susținut tema: “The Psalmic Sources of the Righteous Tobit’s Prayer (Tob 3:2-6) with some Liturgical Insights”. Participanții și-au confirmat dorința ca întâlnirile sub auspiciile SOPHIE să fie continuate anual în același duh de unitate ortodoxă.

Comments are closed.