Conferinţe preoţeşti în Arhiepiscopia Timişoarei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului au început conferinţele preoţeşti din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. Lucrările conferinţei s-au desfăşurat sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi a unui delegat eparhial.

Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod la prima conferinţă preoţească din acest an se va trata tema: „2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”. Datele la care va avea loc conferinţa în cele şase protopopiate sunt: Protopopiatul Deta 30 mai, Protopopiatul Sânicolau Mare – 31 mai, Protopopiatul Timişoara II – 1 iunie, Protopopiatul Timişoara I – 3 iunie, Protopopiatul Lugoj – 6 iunie şi Protopopiatul Făget 7 iunie.

Conferinţa a fost precedată de oficierea obişnuitului Te-Deum în cadrul căreia un preot desemnat a rostit predica duminicii ce urmează.
Preoţii care au susţinut referatele au nuanţat foarte bine acest subiect, punându-l în lumina lui Hristos şi a învăţăturii patristice. După susţinerea referatelor au urmat dezbaterile. Au luat cuvântul mulţi clerici, fiecare din aceştia şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a lucrărilor. S-au făcut referiri la probleme ce privesc oficierea botezului, acesta să fie făcut prin cufundare, la împărtăşirea noului botezat imediat după primirea Tainei Sfântului Botez, la nevoia de catehizare a tinerilor care doresc să se cunune în biserică, la respectarea rânduielilor tipiconale, la importanţa simbolismului celor două taine, pe care mulţi dintre credincioşi nu le cunosc – ceea ce duce la pierderea unor sensuri cu adevărat duhovniceşti şi la mimarea unor acţiuni ce nu ating sufletul. De asemenea s-a accentuat ideea vizitelor pastorale pentru a descoperi pe tinerii necununaţi şi a-i aduce în faţa sfântului altar pentru a primi Taina Căsătoriei, întrucât este una dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm astăzi, aceea de a convieţui în afara familiei.

Din luările de cuvânt a reieşit necesitatea unei responsabilităţi sporite în pastoraţie, în exercitarea funcţiunilor preoţeşti, mai ales când se săvârşesc tainele de iniţiere ale Bisericii.

Reluându-se o veche tradiţie din Arhiepiscopia Timişoarei, la conferinţe a participat părintele conf. dr. Nicolae Morar, şeful catedrei de Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara, care a întregit luările de cuvânt insistând asupra unei perspective teologice în raportarea la aceste taine.

În partea a doua a conferinţei s-a discutat despre modul de administrare şi gestionare al bunurilor şi al patrimoniului parohial şi despre ajutorarea preoţilor de la parohiile care au un venit mic prin fondul pastoral-misionar al eparhiei.

La finalul fiecărei conferinţe Preasfinţitului Părinte Paisie a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpresfinţitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi a urat tuturor preoţilor prezenţi spor în activitatea pastorală ce o desfăşoară în parohii.

Comments are closed.