Consiliu eparhial

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, joi 24 februarie s-a întrunit în şedinţă lunară de lucru Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al eparhiei.
După rostirea rugăciunii “Tatăl nostru” în cadrul întâlnirii au fost discutate probleme curente ale secţiilor: administrativ bisericească, culturală, economică, asistenţă socială şi patrimoniu.
De pe ordinea de zi a lucrărilor Consiliului eparhial, amintim la secţia administrativ-bisericească, puncte precum, prezentarea rezultatului examenului de selecţie organizat pentru ocuparea postului vacant de preot la parohia Timişoara Mehala, protopopiatul Timişoara I şi completarea parohiei vacante Româneşti, din protopopiatul Făget;

În cadrul aceleiaşi secţii a fost înfăţişat raportul oficiului protopopesc Timişoara I privind înfiinţarea postului II de preot la parohia Diniaş şi încadrarea lecenţiatului în Teologie Vasile Balogh pe acest post nou creat. Totodată, a fost prezentată solicitarea parohiei Timişoara Nord „ Sfîntul Nicolae”, protopopiatul Timişoara I, privind înfiinţarea unui post de preot misionar cu atribuţii de asistenţă socială şi cu atribuţii pe seama Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului şi încadrarea licenţiatului în Teologie Florin Belean pe acest post nou creat. La secţia administrativ-bisericească Pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei a mai prezentat şi o serie de probleme privind mişcarea personalului neclerical.

La secţia culturală au fost expuse informaţii privind întâlnirea anuală pe ţară a membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi din România (ASCOR) la Timişoara, cât şi informaţii despre conferinţele prepascale organizate de Facultatea de Teologie din Timişoara. În acelaşi timp, Pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul Eparhial a înaintat propunerea privind organizarea „ Săptămânii duhovniceşti” în perioada Postului Mare la toate parohiile din cadrul eparhiei Timişoarei, precum şi situaţia abonamentelor la „Ziarul Lumina” pentru Episcopia ortodoxă română din Serbia.

La secţia economică, Pr. Valentin Boancheş, consilier economic, a prezentat situaţia plăţii impozitului pe salarii, raportul protopopiatului Sânnicolau Mare referitor la parohia Lenauheim, solicitarea Mănăstirii Izvorul Miron Româneşti cu privire la clarificarea situaţiei corpului de clădire din incinta mănăstirii şi alte probleme curente ale secţiei.

După şedinţa Consiliului Eparhial a avut loc întrunirea adunării generale a Casei de Ajutor Reciproc( CAR) din eparhia Timişoarei. În cadrul acesteia, Pr. Nicolae Mircia, membru în comitetul de conducere al CAR, a prezentat darea de seamă pe anul 2010, iar dna Elena Blidaru, contabil CAR, a înfăţişat bilanţul şi proiectul de buget pe anul în curs.

Leave a Reply